Scénárista Petr Kolečko poprvé režíruje svůj film Přes prsty

30.09.2018 \\ Film/TV

Uznávaný scénárista Petr Kolečko poprvé usedl i do režisérské židle. Má za sebou scénáře k filmům a seriálům jako byl Okresní přebor, Vyšehrad, Lajna, Zakázané uvolnění, Padesátka či Masaryk. Tentokráte přichází s komedií z beach volejbalového prostředí, ke které si napsal sám i scénář. „Nejedná se vyloženě o sportovní film. Je to prostě příběh dvou holek, které chodí do takovéhle práce. Romantická komedie o tom, že člověk dělá hodně chyb, ale přesto vždycky přijde od života nová šance,“ vysvětlil scénárista a režisér, který už vede herce coby režisér-debutant tři týdny. Natáčení totiž odstartoval stylově 1. září.

I přesto, že jde o romantickou komedii, bude stejně jako jiné scénáře Petra Kolečka tak trochu „přidrzlá“ a otevřená. Příběh filmu Přes prsty se odehrává na beach volejbalových hřištích, ale nejen na nich. Linda (Petra Hřebíčková) a Pavla (Denisa Nesvačilová) jsou parťačky, které obětují beach volejbalu všechno. Tedy skoro všechno. Mladší Pavle tak trochu začínají tikat biologické hodiny a s přítelem Hynkem (Vojta Dyk) chce co nejdříve otěhotnět. To starší svobodná a bezdětná Linda nechápe. Zvlášť, když se jim podařilo kvalifikovat na mistrovství Evropy… Všechno ale stejně nakonec zamotá svérázný správce hřiště se zajímavou minulostí Jíra (Jiří Langmajer).

„Společná práce nás dvou, tedy režiséra a jeho herce, na filmu Přes prsty je jen logickým vyústěním naší dosavadní velmi úspěšné spolupráce jako herce a jeho autora. Je to už rok a půl, co jsme s režisérem Vláďou Skorkou pod bedlivým dozorem producenta Dana Strejce začali točit veleúspěšnou Lajnu, kde pro mě Petr napsal (v tuto chvíli už legendární) postavu hokejového trenéra Luboše Hrouzka. Tím odstartoval naši intenzivní spolupráci a zároveň křehké kamarádství. Další krásná role v seriálu s nezaměnitelným Kolečkovským humorem mi přistála na stole na jaře. Pod názvem Hrobníci jsme ji ve stejném týmu jako Lajnu natočili v Trnavě s milými slovenskými kolegy. A do třetice všeho dobrého celovečerák Přes prsty. Další z mnoha skvělých scenářů z plodného pera Petra Kolečka,“ pochvaluje si spolupráci se scénáristou a režisérem Jiří Langmajer.

Roli mu totiž Petr napsal, dá se opravdu říct, vyloženě na tělo. „Role Rudofa Jíry je vlastně představa Petra, jak by se on mohl (nebo chtěl) chovat obklopen ženami, až mu bude přes padesát. Další vtipně sarkasticky napsaná role pro chlápka v mém věku, kde mohu zúročit svoje bohaté životní zkušenosti a především zkušenosti z naší předešlé práce,“ dodal Langmajer, který by s tímto tvůrčím týmem rád pracoval i v budoucnu. „Jsem neskonale šťasten, že si mě ´mlaďoši´ vybrali jako svého herce a že jsme se spolu naučili pracovat. Snad je nezklamu a do budoucna společně v týmu Kolečko-Skorka-Strejc-Langmajer vytvoříme ještě pár filmů a seriálů s humorem, který je Petrovi vlastní, a který jsme i my ostatní vzali za svůj,“ dodal „Langoš“.

V dalších rolích se ve filmu objeví například Jakub Prachař, Zdena Hadrbolcová, Marek Taclík, Leoš Noha, Igor Chmela, Jaromír Nosek, Jakub Gottwald nebo slovenští herci Radka Pavlovčinová, Kristina Greppelová, Marian Miezga či Ján Jackuliak.

První část natáčení, které se odehrávalo například na beach volejbalových hřištích v Ládví nebo v Čelákovicích, v těchto dnech končí, dotáčet se bude na jaře 2019. „Natáčení probíhalo nejen v působivých lokacích beach areálu v Ládví, ale také například v TJ Sokol Nusle, v Klánovicích nebo u Hostivařské přehrady. Příští rok se filmaři podívají do velmi atraktivní důlní oblasti Vítkovice v samotném srdci Ostravy, kde bude probíhat skutečný světový pohár v beach volejbalu a zároveň dotáčka filmu,“ doplnil producent Martin Tošenovský.

Premiéra filmu Přes prsty je naplánována na 29. srpna 2019. Do kin jej uvede společnost CinemArt. Partnery filmu jsou Prima FTV a TV JOJ na Slovensku.

Námět: Petr Kolečko, Daniel Strejc

Scénář a režie: Petr Kolečko

Střih: Šimon Hájek

Kamera: Petr Bednář

Architekt: Milan Býček

Kostýmy: Adriana Trpkovič

Hudba: Viliam Béreš, Marcel Procházka

Výkonná produkce: DAWSON production

Producent: PP FILM

Fotogalerie