Hrou roku 2018 je portugalský AZUL

29.08.2018 \\ Design/Domov

Společnost Mindok oslaví desetileté působení na našem trhu uvedením nové deskové hry AZUL. Vymyslel a zkonstruoval ji německý herní designer Michael Kiesling v roce 2017. Za svůj krátký život již tato abstraktní hra získala mnohé ceny, hlavně díky své vizuální podobě. Největší ocenění dostala na Spiel des Jahres v červnu 2018. V loňském roce obsadila na této celosvětově uznávané soutěži první místo hra Krycí jména od českého autora Vlaadi Chvátila.

Představte si, že se nacházíte na dvoře portugalského krále Manuela I. na přelomu 15. a 16. století. Král se právě vrátil z návštěvy španělské Alhambry, kde ho doslova okouzlily paláce středověkých Maurů, vykládané překrásnými keramickými dlaždicemi azulejos. Rozhodl se, že tyto mozaiky chce mít i na svém královském dvoře v Evoře. Povolal tedy ty nejlepší umělce, mistry svého řemesla. Původní maurskou modrobílou barevnost tak portugalští mistři rozzářili do všech možných krás mozaiky. Pokud jste kreativní, umíte dobře vybírat, počítat a kombinovat, zvolíte správnou strategii a budete mít i kousek štěstí, můžete se jedním z mistrů obkladačů stát i vy.

Jak se to hraje?

Do středu stolu se umístí výlohy – nabídky řemeslníků, ze kterých si hráči budou vybírat orientální dlaždice. Každý hráč dostane herní plán, který je rozdělen na přípravné řady, stěnu s budoucí mozaikou, podlahu a počítadlo bodů. Začíná ten, který jako poslední navštívil Portugalsko.

Každé kolo má tři fáze:

hráč vyndá ze sáčku po čtyřech náhodných azulejos do každé výlohy. To představuje nabídku mazaných obchodníků (ti chtějí prodat své výrobky, takže vystavují celý sortiment). Po naplnění výloh si vybírá stejné dlaždice, které se mu hodí, z jedné výlohy a umísťuje je do přípravných řad. Zbytek odloží do středu stolu. Další hráč může brát z další výlohy nebo ze středu stolu, ale vždy dlaždice v jednom ornamentu. Postupně se vyprázdní všechny výlohy. Pokud si hráč vybral víc azulejos, než dokáže umístit do přípravné řady, spadnou přebytečné dlaždice na podlahu. Pozor: za dlaždice na podlaze jsou trestné body! Potom hráči doplňují stěnu s mozaikou ve vodorovném řádku podle předlohy a počítají si body.

Příprava nového kola

Obvykle trvá pět kol, než dojdou veškeré dlaždice. Vyhrává hráč s největším počtem bodů. AZUL je sice určený pro hráče od osmi let, ale perfektně se u něj pobaví i parta dospělých nebo rodina. Je to desková hra, kterou můžou hrát naprostí začátečníci stejně jako pokročilí hráči. Důležitá je schopnost kombinovat, taktizovat a také představivost. V první fázi se všichni soustředí na tvorbu vodorovných řad, posléze pochopí variabilitu hry a začnou taktizovat a sbírat body chytřejšími sestavami dlaždic tak, aby získali co možná nejvyšší počet bodů. Nic není tak jednoduché, jak se to zpočátku jeví! Lepší bodování se dá získat pouze důvtipem. V tom spočívá krása hry AZUL, která představuje jednu z vizuálně nejhezčích, a přitom herně nejpropracovanějších deskových her současnosti.

Hrají 2–4 hráči a trvá cca 30–45 minut.

Obměna: vyspělejší hráči otočí herní plán na šedou stranu. Při použití stejných pravidel se hra ztíží tím, že hráči musí dodržovat to, že v každé vodorovné řadě i v každém sloupci se jeden druh dekoru může vyskytnout pouze jednou.

Hraní deskových her je stále populárnější i v naší zemi. Patří mezi aktivity, které sjednocují rodinu i kamarády a jsou vítanými společníky na party. Hra AZUL vyniká nádhernou barevností, množstvím variant i zábavností. Je jisté, že vás nadchne.

Více informací naleznete na: www.mindok.cz

Fotogalerie