Ivan Král, fotograf s pokorou

29.04.2017 \\ Kultura

Ivan Král, rodák z Prahy, kterému bije v hrudi srdce pro město, o kterém se říká, že má sto věží, patří ke špičce českých uměleckých fotografů. Druhým jeho milovaným místem je však Šumava, která dává prostor i jeho introvertní povaze.

Nevšední pohled Ivana Krále vypovídá o jeho nalezeném smyslu pro detail a vnímání světa skrze objektiv. Ve svých dvanácti letech začal fotit půjčenou Ekzaktou. „Viděl jsem tenkrát, jak někdo vyvolává fotky v temné komoře a nesmírně mě to zaujalo. Ale vůbec mě nenapadlo, že se jednou budu fotografováním živit,“ zavzpomínal uznávaný fotograf. Nevěřil tomu ani, když mu začaly vycházet v Mladé frontě první fotografie, a to díky otci spolužáka Hejkala, který tehdy pracoval jako redaktor. „Řekl mi, ať pár fotek přinesu. Líbily se mu, tak jsem mu nějaký čas dodával aktuality, k nimž on vždycky napsal pár řádek. Dostával jsem padesát korun za kus, což byly začátkem osmdesátých let minulého století slušné peníze,“ dodal Ivan Král s úsměvem.

Naučil se sebekriticky a s pokorou přijímat připomínky profesionálů, kteří mu říkali, co vše dělá špatně. I po létech potvrzuje, že to byla správná cesta. V roce 1983 byl na základě předložených prací přijat do Fondu výtvarných umělců. Dostal tehdy do občanského průkazu razítko „svobodné povolání“ a stal se z něho oficiálně umělec - nezávislý umělecký fotograf.

Ivan Král

Narodil se 25. června 1955 v Praze. Pracoval v několika pražských tiskárnách jako reprodukční fotograf. V roce 1991 založil firmu Nakladatelství KRÁL, ve kterém vydává autorské i zakázkové obrazové publikace a nástěnné kalendáře. Zaměřuje se na architekturu staré Prahy a českou krajinu. V roce 2000 vydal vlastním nákladem autorskou obrazovou publikaci Naše Praha, která byla v témže roce oceněna Ministerstvem kultury ČR jako kniha roku. Od roku 2005 je držitelem prestižního certifikátu QEP (Qualified European Photographer), který uděluje Federace evropských fotografů FEP v Bruselu. Realizoval řadu samostatných výstav u nás i v zahraničí a účastnil se mnoha kolektivních, například v Číně, Andoře, Torontu a Rio de Janeiru. Také jeho děti jsou výtvarně zaměřené. David fotí, Markéta dělá keramiku a nejmladší Lucie fotí a maluje a studuje malbu na SUPŠ v Praze.

Foto: archiv Ivana Krále