Kolekce šperků Jitky Kudláčkové pomáhá přežít motýlům

26.08.2018 \\ Magazín

U vodní kaskády v Barrově parku v pražském BB centru 21. srpna proběhlo představení kolekcí šperků z dílny JK Jitka Kudláčková s názvy Voda a Naši motýli. Kolekce vznikly nejen pro podtržení krásy žen, ale i na podporu přírody. Byly představeny spolu se šaty  ARTeDIVA Renaty Glosové. Celá řada známých žen se bez váhání rozhodla podpořit myšlenku Jitky Kudláčkové, která se prostřednictvím svojí práce snaží pomáhat obrodě přírody. Vidět motýla v přírodě už totiž není zcela běžné a plýtvání vodou se zdá samozřejmostí. 

Jako první kolekce, která pomáhá přírodě, se zrodila kolekce Voda. O tom, že vody ubývá, se v poslední době hovoří více a více.  O tom, že z české přírody mizí motýli, se už ale tolik nemluví. Proto se Jitka Kudláčková se svým týmem rozhodla pomoci nejen vodě, ale také motýlům a výtěžkem z těchto kolekcí pravidelně přispívá na záchranu přírody. „Motýli z naší přírody pomalu mizí. Možná jste to ještě neslyšeli, ale mě tato skutečnost zasáhla natolik, že jsem se s mistry zlatníky rozhodla vytvořit unikátní kolekci Naši motýli na podporu těchto živých klenotů našich luk. Vznikla tak krásná sada šperků, ale hlavně se stal zázrak na 40 hektarové louce, kam se podařilo vrátit 42% původních druhů motýlů,“ vysvětluje Jitka Kudláčková a dodává: „Pokud vlastníte některý z unikátních šperků této kolekce, chci vám poděkovat. I díky vám se totiž pomohl tento zázrak uskutečnit. Část výtěžku z prodeje této kolekce jsme věnovali prospěšné společnosti Česká krajina, která se problematikou motýlů zabývá. Tento příběh je i živým důkazem našeho poslání: tvorba šperků je krásná, hodnotná a může být i společensky prospěšná. A vždy je za ní kus poctivé práce.“

Na akci pak kreativní ředitelka firmy JK Jitka Kudláčková přizvala odborníky na slovo vzaté. O problematice mizení vody promluvila Diana Siswarton, vyhledávaná odbornice a poradkyně v oboru nechemického čištění a regenerace vody. O záchraně motýlů v české přírodě pak pohovořil Dalibor Dostál, zakladatel obecně prospěšné společnosti Česká krajina.

Sešla se celá řada stejně naladěných lidí, kteří se shodli na tom, že přírodu je třeba chránit, aby i naše děti viděly, jak vypadá motýl nebo lesní studánka.

Linda Finková se svěřila, že třídí odpad a zuří prý, když její maminka hází do kamen časopis, protože patří do sběru. „Když vidím nějaké zvíře, které potřebuje zachránit, tak ho zachráním, protože co je živé, tak si zaslouží zachránit,“ svěřila hlasová koučka soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Vynesla nejen šperky z kolekce Naši motýli, ale i šaty ARTeDIVA, které vznikly speciálně pro tento den. Svěřila svoje obavy ze své postavy, ale vzápětí dodala, že svoji postavu příliš neřeší a řídí se heslem: Kdo má auru, září ve všem.

Miss České republiky 2009 Aneta Vignerová neváhala dorazit na letní akci i přes zdravotní indispozici v podobě angíny. Lhostejná vůči přírodě tak určitě není, i když svěřila, že v současné době třídí spíše šatník, než odpad.

Kolegyně moderátorky Monika Leová a Andrea Košťálová dorazily na akci společně. Obě svěřily, že odpad třídí. „Já třídím ten odpad, na který mám před domem popelnice, takže papír, plast a sklo,“ sdělila s úsměvem Andrea Košťálová, moderátorka Diváckých zpráv na Primě. Její kolegyně z TV Prima Monika Leová zavtipkovala, že by doporučila jíst rovnou z hrnců a neplýtvala by nádobím a následně pak vodou na umívání.
Andrea Košťálová na akci nemohla chybět, protože Jitku Kudláčkovou a její tvorbu velmi dobře zná. „Mile mě překvapilo, že Andrea má zásnubní prsten od nás. Jsem ráda, že je šťastná, že její přítel vybral ten správný prsten a budu se těšit, že se k nám vrátí pro prsteny zásnubní,“ poukázala Jitka Kudláčková na prsteníček moderátorky Divošek.

Moderátorka Kristina Kloubková vede k třídění odpadu i svoji dceru Jasmínku, která jde v září do první třídy. „Jsem moc ráda, že jsem tady, jsem ráda v Jitčině společnosti, líbí se mi tjejí práce, její manžel, tedy oni dva dohromady, a je tady vždy dobrá energie,“ vysekla poklonu přední české designérce šperků moderátorka nováckých Televizních novin.

Herečka Gabriela Filippi dorazila s dcerou Sofií. Obě znají spíše tvorbu Renaty Glosové a kolekce šatů ARTeDIVA. Se šperky JK Jitka Kudláčková se seznámily na akci poprvé. „Děkuji Jitce za dnešní setkání. Dokáže spojit krásu s moudrostí, užitečností a s vědomím toho, že si uvědomíme, že jsme součástí něčeho velkého,“ sdělila Gabriela, zakladatelka Léčivého divadla.

Jana Doleželová svěřila, že má doma koupací biotop. „V biotopu máme vodní živočichy a rostlinky, přes které se voda čistí, také malou nádrž, kde se voda filtruje. Musím říct, že je to opravdu krásné. Není to žádná chemie. Navíc teď, kdy bylo sucho, tak všichni ptáci a vážky z okolí nalétávali k nám na vodní hladinu a pili. Byl to krásný pocit sledovat život na vodní hladině, který máme na rozdíl od ostatních zahrad, kde mají chemické bazény,“ vysvětlila s úsměvem přední česká modelka a lékárnice.

Karlu Mráčkovu doprovodila na akci dcera Karla, která stejně jako maminka vynesla nejen šperky z dílny JK Jitka Kudáčková, ale také šaty ARTeDIVA. Malá Karlička se do šatů okamžitě zamilovala. Karla se radovala, že jí perfektní střih ubral sedm kilo z její už tak štíhlé postavy. I ony třídí odpad a přivedl je k tomu jejich sedmdesátiletý pokrokový dědeček. „Moc se mi líbí prostor na dnešní akci, kde je nejen voda, ale i zeleň. Protože zeleně i vody ubývá a není moc příležitostí užít si hezké prostředí,“ neskrývala nadšení bývalá televizní rosnička a vzápětí dodala svoji zkušenost s první informací o tom, že vymírají motýli. „Když jsem si v encyklopedii prohlížela kapitolu o motýlech a u některých druhů byl křížek, jakože už vymřely, byl to strašný pocit. Když jsem já byla malá, byla spousta motýlů a v současné době není téměř možné motýly vidět.“

Denisa Pfauserová dorazila na akci v doprovodu kamarádky. Vynesla šperky z kolekce Voda, do kterých se doslova zamilovala a svěřila, že se snaží přírodu chránit tím, že se snaží nenakupovat nic v plastech. „Bydlím na Letné a našla jsem si vlastního pekaře, mlékaře, řezníka a není nic lepšího než jít do mlékárny s vlastní krabičkou na máslo,“ vysvětlila svůj vztah k třídění odpadu známá herečka.

Hanka Kynychová dorazila s dcerami Sofií a Alexandrou, které na akci přednesly také básně na téma voda. „Třídění odpadu mi není příliš vlastní. Ale můj manžel k tomu vede celou naši rodinu, takže odpad třídíme. Ale kdyby bylo na mě, tak z časových důvodů odpad netřídím,“ přiznala známá cvičitelka.

I Andreu Kalivodovou přivedl k třídění odpadu manžel. „Odpad třídím, protože chci manželovi udělat radost. Když do papíru hodím plast, mám z toho velký stres. Ale stává se mi to často, hlavně když přijdu unavená ze zkoušky. Takže se třídění opravdu snažím a myslím si, že jsme v tom stále lepší a lepší,“ vysvětila s úsměvem na rtech svůj vztah k ekologii známá operní diva.

Kolekce Voda je vyrobena především ze zlata a perel - a to jak sladkovodních, tak tahitských. V kolekci Naši motýli pak převládá perleť. Motýli jsou pro zlatnické mistry velkou inspirací, stejně tak jako třeba vodní vážky. Šperky z těchto kolekcí, které skýtají celou řadu designových a originálních modelů, si můžete kdykoliv přijít vyzkoušet do prodejny JK Jitka Kudláčková v budově Filadelfie v BB centru v Praze 4.

Fotogalerie