Český křišťál má tradici!

20.08.2018 \\ Design/Domov

Počátek výroby českého křišťálu není spjat pouze s dostupností přírodních zdrojů. Vzniknout mu dala především kombinace s mistrovským umem sklářů a nezdolnou vůlí místních obyvatel zdobit svět. Počátky české sklářské tradice jsou úzce svázány s výrobou korálků.

V roce 1724 získal Josef Palme povolení k výrobě lustrů, což umožnilo rozkvět českého křišťálu, který tak začal okouzlovat Evropu svým leskem. Krátce nato se svítidla z českého křišťálu stala velmi vyhledávaným zbožím a začala zdobit rezidence mnoha významných rodin.

Stejně jako je tomu i v dnešní době, lustry byly ručně vyráběny českými mistry skláři a staly se ikonickými uměleckými díly. Staly se ozdobami královských dvorů, jedinečnými klenoty, které nesou jména svých původních majitelů, kterými jsou císařovna Marie Terezie, Rudolf II., princ Eugene ze Savoje a král Ludvík XIV.

Kouzlo českých lustrů spočívá v jejich nadčasovosti. Vychází z jedinečnosti každého jednotlivého kusu bez ohledu na dobu nebo převládající architektonický styl.

Více informací naleznete přímo na webových stránkách Preciosa.

 

Fotogalerie