Preciosa oslňuje po celém světě!

10.08.2018 \\ Design/Domov

Preciosa Lighting je součástí skupiny Preciosa Group, která patří mezi přední světové výrobce v oblasti broušených křišťálových komponentů. Portfolio společnosti Preciosa zahrnující výběr českých svítidel, které jsou po celém světě obdivovány pro svoji krásu a jedinečnost už téměř 300 let.

Jejich nadčasové ikonické tvary jsou transformovány do současných designů, čímž umožňují předat budoucí generaci nový pohled na vnímání českého křišťálu. Každé svítidlo je originál, který v sobě kombinuje moderní prvky s tradicí předávanou z generace na generaci mistry skláři z Křišťálového údolí.

Kořeny společnosti sahají do roku 1724. Za staletí Preciosa upevnila a prohloubila znalosti o charakteristických vlastnostech křišťálu – jako je jeho průhlednost, křehkost a schopnost měnit tvar v tekuté formě – do mistrovské dokonalosti. Preciosa si dodnes také zachovává ducha manufaktury s velkým podílem ruční práce, nejvyššími standardy řemeslného zpracování a jedinečné technické znalosti.

Osvětlení a lustry společnosti Preciosa zdobí prostory po celém světě, najdeme je ve Versailles, Petrohradě, Londýně, Dubaji, Makau i New Yorku. Jsou umístěné v komerčních prostorách, veřejných či soukromých palácích a rezidencích. Rozsah sortimentu značky Preciosa zahrnuje také šperky, dárkové předměty, křišťálové komponenty pro módní průmysl i legendární barevné korálky.

V roce 2017 se v samém srdci Prahy začala psát další kapitola bohaté historie výroby českého křišťálu. Nový flagship store společnosti Preciosa je poctou více než třísetleté tradici a ikonickým typům svítidel, přičemž prezentuje jejich jedinečnost a řemeslo novým generacím.

Pearl Drop

Svítidlo Pearl Drop navržené designérem Frankem Tjepkemou je ztělesněním elegantní sofistikovanosti. Je vyrobeno z ručně foukaných opálových koulí připomínajících tradiční perly, které jsou navzájem spojené mosaznými detaily. Pearl Drop je skutečnou ozdobou, cenným šperkem, který dodá jiskru každému interiéru. Toto umělecké dílo uchvátí nejen svou velikostí, ale také dokonalou harmonií tradice a moderny.

Rudolf - Historický design

Rudolf je pojmenován po císaři Rudolfu II., jehož fascinace broušením křišťálu vyústila v dokonalost tohoto řemesla. Jedná se o tradiční český, bohatě zdobený lustr. Perfektní preciznost, s kterou je každý jednotlivý křišťálový komponent vybroušen, zajišťuje oslnivý třpyt celého svítidla a to, že i jeho nejmenší detaily a prvky úchvatně září při pohledu z kteréhokoliv úhlu.

Rudolf - Moderní barva

Současná verze svítidla zjemňuje historickou velkolepost původního kusu díky perleťovým tónům použitého skla. Perfektně se proto hodí do interiérů, které vyžadují tlumenější světlo.

Rudolf – floor lamp

Tato lampa je další z adaptací historického lustru Rudolf. Moderní barvy a  perleťové tóny matného skla změkčují opulentnost původního kusu. Svítidlo zachovává eleganci a precizní detaily předlohy, moderní barvy stínidel mu však dodávají  svěží nádech originality. Lampa vynikne v menších prostorách, ale také jako doplněk prostornějších interiérů.

Rudolf – table lamp

Tato stolní lampa je adaptací na klasickou podobu tradičního skleněného lustru Rudolf v menším a aktuálnějším provedení. Jemný tón matného ručně broušeného křišťálu a moderní barevné odstíny jsou ideálními předpoklady pro perfektní soulad s moderními interiéry.

Crown - Rudolf – nová interpretace

Crown je novou interpretací klasického svítidla Rudolf. Designér Lukáš Uliarczyk zde vytváří jedinečný dialog použitím opakujících se prvků a symetrie. Zachovává přitom původní funkčnost designu, akcentuje koncept skleněného ramene a krásu struktury svítidla se zaměřením na detail odrazu světla.

Siren

"Siréna je mýtická bytost, krásná, tajemná a nebezpečně vábivá. K návrhu tohoto jednoduchého, stylového a minimalistického svítidla mě inspiroval svět fantazie,“ vysvětluje designér Dima Loginoff.

Siren je jedním z nejnovějších přírůstků do portfolia kolekcí společnosti Preciosa. Tato lampa svojí jedinečnou tajemnou hravostí založenou na experimentování s klasickým zvonovým tvarem stínidla ozvláštní každý interiér.

Svítidlo v sobě ukrývá tři na sebe vrstvené zvony, které schovávají a odhalují kouzelné kombinace barev a textur. Různé možnosti nasvícení značí, že Siren vždy nabízí skrytá tajemství, která stojí za to poodhalit.

Geometric

Jasných ostrých linií svítidla Geometric je docíleno dvěma typy brusu skla kombinovanými s trojí finální povrchovou úpravou. Výsledkem je okouzlující jednoduchost podtržená září měkkého teplého světla.

U tohoto svítidla navrženého designérkou Ekaterinou Elizarovou můžeme v interiéru samostatně využít jednotlivé pendanty nebo z nich poskládat různé kombinace, které dohromady představují čistotu geometrie a dokonalost formy a elegance.

Eugene - Historický design

Klasický ramenný lustr Eugene vzniknul poprvé v 18. století v dílně Josefa Palmeho a šlo vůbec o jeden z prvních celoskleněných lustrů vyrobených v Čechách. Unikátnost tohoto svítidla spočívá v jeho čisté a moderní jednoduchosti a neornamentálnosti, která vytváří dojem nadčasové elegance.

Echo - Eugene – nová interpretace
Ikonický skleněný lustr Eugene byl za využití moderních barev a tvarů citlivě přetvořen designérem Frankem Tjepkemou do interpretace Echo, která se majestátně transformuje do dnešní doby, zachovává půvab, eleganci a jednoduché line původního kusu, ale pohrává si s jeho neobvyklými tvary, odrazy světla a symetrií.

Maria Theresa - Moderní barva

Opulentnost původního lustru Maria Theresa byla v tomto svítidle zjemněna a díky matnému sklu, barevným prvkům a stínidlům, získala mladistvý nádech. Tato moderní adaptace původně velmi zdobného svítidla se hodí do interiérů, ve kterých je usilováno o dosažení dojmu svěžího luxusu.

Více informací naleznete přímo na webových stránkách Preciosa.

Fotogalerie