Fit i na cestách: Jak se udržet ve formě?

07.08.2018 \\ Zdraví

Ať už se těšíte na dovolenou u moře, na výlet za přírodními krásami nebo na prodloužený víkend na chatě, nezapomeňte na zdravou životosprávu a aktivní pohyb. Inspirujte se tipy fitness expertky Samanthy Clayton, užijte si dovolenou plnými doušky a zůstaňte fit.

  1. Ranní ptáče dál doskáče

Představa volného dne bez povinností svádí k vyspávání do pozdních hodin. Místo dlouhého odpočinku v peřinách dobijte baterky ranní rozcvičkou při východu slunce. Využijte svěžího ranního vánku, prázdných pláží a stezek a načerpejte energii, dokud ostatní členové rodiny spí. Poté můžete celý den věnovat svým blízkým, společným výletům a odpočinkovým aktivitám. „Pohyb po ránu vám přinese dobrou náladu a navíc rychle nastartujete metabolismus,“ vysvětluje Samantha Clayton z Herbalife. „Ranní trénink by neměl být časově ani fyzicky příliš náročný. Vždy si tak danou činnost přizpůsobte svým možnostem a aktuálnímu počasí. Pokud nejste příznivkyní běhání, můžete se projít podél pláže a pořídit z procházky krásné fotografie na památku,“ navrhuje Samantha Clayton. Nezapomínejte, že každý pohyb se počítá.

TIP expertky: Nenáročné, ale účinné cvičení s vlastní vahou

Zapomeňte na předsudky o tom, že se pěkná těla dají vytvarovat pouze v posilovně na strojích. Vyzkoušejte efektivní kruhový trénink, při kterém nebudete potřebovat žádné pomůcky, pouze chuť a vytrvalost. „Vhodné je například HIIT cvičení, kdy střídáte vysokou a nízkou zátěž. Samotné cvičení vám zabere maximálně 30 minut, ale zajistí pálení tukových zásob i několik hodin po jeho ukončení,“ vysvětluje Samantha.

Zkuste tuto sestavu o čtyřech cvicích, kterou můžete provádět téměř kdekoliv: dřepy s výskokem, sedy-lehy, angličáky a horolezce (přítahy kolen k loktům v pozici prkna). Každý cvik by měl být prováděn intenzivně po dobu 25 sekund, po kterém vždy následuje 10 sekund pauza. Opakujte stále dokola po dobu 30 minut.

  1. Vodní radovánky

Během dovolené u moře máte jedinečnou možnost vyzkoušet si celou řadu zábavných aktivit spojených s vodními sporty. Vedle plavání můžete zkusit například populární paddle boarding, což je pádlování vestoje na velkém surfu. Této aktivitě se můžete věnovat na jakékoli vodní ploše, dokonce i na jezerech, rybnících či vodních přehradách. Zlepšíte si rovnováhu a posílíte střed těla a současně si užijete se svými blízkými spoustu legrace.

TIP expertky: Osvěžující trénink? I to je možné!

V horkých dnech je pobyt u vody dokonalým programem. Člověk se opálí a zároveň se může kdykoli zchladit. Ideálním řešením v parných dnech je fitness ve vodě. „Díky vztlaku a odporu vody bude provádění cviků o něco jednodušší a šetrnější na klouby a svalstvo než klasické cvičení na strojích ve fitness studiích,“ říká Samantha.

Jak na to? V bazénu poskakujte snožmo po dobu 45 vteřin, voda by přitom měla dosahovat prsou. Až ucítíte, jak se vám zrychluje tep, přesuňte se blíž ke břehu, abyste vodu měla po pas. Rozpažte, nohy dejte na šíři pánve a provádějte pomalé dřepy. Doporučený počet opakování je 20, lze jej však upravit dle individuálních možností. A abyste dala zabrat i pažím, nepřetržitě opisujte rukama tvar osmiček, dokud neucítíte únavu.

  1. Odměňte se

Dodržování tréninkového plánu i na dovolené je chvályhodné, abyste ale umocnila jeho účinky, měla byste dodržovat i zdravý jídelníček. Na dovolené se však přehnaně nestresujte a čas od času si dopřejte nějakou laskominu. „Dovolená by vás měla nabít energií a dobrou náladou. Pokud ale budete počítat každou kalorii a stresovat se kvůli malým prohřeškům, unavíte se více, než kdybyste seděla v kanceláři,“ varuje expertka společnosti Herbalife. Místo přísného zakazování a sebezapření tedy raději zvolte strategii chytrého načasování a zdravějších alternativ.

TIP expertky: Jak zkrotit mlsnou?

Abyste předešla večernímu přejídání sladkého, dopřejte si kousek moučníku ráno ke snídani. Dodá vám rychlou energii, uspokojí vaši chuť na sladké a budete mít celý den před sebou, abyste příjem energie vyvážila jejím výdejem. K létu také mimo jiné patří míchané nápoje, které v sobě skrývají mnoho kalorií. Místo oblíbeného Aperolu, který obsahuje kolem 30 gramů cukru na jednu skleničku, si raději dopřejte vinný střik. Naředěné víno vás jen tak neopije, osvěží a navíc ani neohrozí tolik váš boj s tukovými polštářky.