Srdce republiky – nový přírůstek do kolekce Sacré Coeur Hanuše Lamra

01.08.2018 \\ Design/Domov

Designér a šperkař Hanuš Lamr se nechal unést stým výročím založení Československé republiky. Jeho aktuální kolekce Sacré Coeur se díky tomu rozrostla o nový šperk pojmenovaný Srdce republiky. Motiv srdcovky je umocněn symbolickým využitím barev národní vlajky. Stříbrné srdce znázorňuje bílou, náhrdelník z lapisu lazuli modrou a korálová kapka červenou barvu. Z důvodu ochrany korálových útesů zde byl využit tzv. rekonstruovaný korál. Inspiraci Lamr opět nalézá v národním stylu i tvorbě Dušana Jurkoviče. Šperk charakterizují čisté barevné tóny, symetrie i záměrná jednoduchost symbolů.
Kolekce Sacré Coeur (Svaté srdce) je inspirována jednou z nejpůvabnějších okrasných rostlin - srdcovkou. Tuto trvalku, původem z Japonska a Číny, charakterizují netypické květy ve tvaru srdíček, které jí propůjčily i lidové názvy „srdcovka“ či „srdce Panny Marie“. Tváří Hanušovy aktuální kolekce je herečka Jana Stryková.

Na křehkých stoncích, obloukovitě se sklánějících k zemi, nese srdcovka bílé, nebo růžové květy ve tvaru srdíček. Květ je složen z vnějších růžových plátků, vnitřní plátky vyčnívají dole a jsou bílé. Listy jsou jemně zpeřené, po odkvětu zasychají a rostlina se zcela zatáhne do půdy tak, že zmizí ze záhonu.

Více informací naleznete na www.hanuslamr.com

Fotogalerie