Charouz Racing System opět na pódiu: Fuoco zvládl hodiny v zatáčce před cílem!

30.07.2018 \\ Sport

Další víkend šampionátu FIA Formula 2 mají jezdci za sebou a byl tradičně dramatický až do konce. V sobotu si na maďarském Hungaroringu se závodníky navíc  pěkně pohrávalo i počasí. Chybělo málo a Ital ve službách české stáje Charouz Racing System Antonio Fuoco skončil po nezaviněné kolizi jen pár metrů před cílem. Vše ustál a nakonec z toho bylo skvělé třetí místo. Nedělní sprint pak už bohužel tak slavný nebyl.

Pokud má historicky první česká stáj ve formuli 2 nějakou viditelnou slabinu, tak jsou to kvalifikace. Opět to nevyšlo podle představ. Louis Delétraz startoval z desátého, Fuoco dokonce až z dvanáctého místa. Jenomže Ital dokázal, že je v parádní formě. Už během prvního kola se probojoval mezi nejlepší pětku. Silný déšť jezdci juniorské akademie Ferrari evidentně svědčil. Díky místy úzkému a technickému okruhu se jasně ukázalo, že Fuoco svůj vůz na vodě kontroluje opravdu znamenitě.

Italský pilot se dokonce chvíli ocitl na čele závodu, po povinné zastávce v boxech a výměně pneumatik se vrátil na čtvrtou příčku. Odrazil útočící soupeře a vyrazil ke stíhací jízdě i díky tomu, že se tým rozhodl na jeho monopostu více otevřít přístup vzduchu k jeho brzdám. Ve vedru bylo toto chlazení klíčové. Bylo jasné, že skvěle jedoucí De Vries si dojede pro vítězství, za ním se však v posledním kole rozhořela bitva o druhé místo, do které se dostal právě i Fuoco. 

Ital zaútočil na Sette Camaru a dostal se před něj. Pár desítek metrů zkoušel předjet i Landona Norrise, ale Brit jeho atak ustál, navíc do Fuoca vrazil Sette Camara a roztočil ho do hodin. Naštěstí se nestalo nic vážného a borec ve službách Charouz Racing System stihl dojet do cíle na čtvrtém místě. Brazilec prakticky okamžitě za zmíněný střet dostal desetivteřinovou penalizaci, což Fuocovi vyneslo už sedmé stupně vítězů v sezóně pro českou stáj. Naopak jeho kolega Louis Delétraz skončil hluboko v poli poražených, když se hned v prvním kolem dostal do kolize a po zajetí do boxů nabral velkou ztrátu.

Sobotní sprint už bohužel české stáji příliš radosti nepřinesl. Fuoco se sice po startu dostal z šestého místa na startu páté, ale ve třetím okruhu přišla pohroma. Po skončení virtuální safety caru sice dobře zareagoval, bohužel pro něj však špatně zareagoval Sette Camara a Ital se mu už nestihl vyhnout. S polámaným předním spojlerem a poškozenou pneumatikou musel do boxů, kde mu navíc zhasnul motor. Mechanikům se sice podařilo monopost znovu "nakopnout", ale bylo definitivně po nadějích.

Příliš se nevedlo ani druhému jezdci Charouz Racing System. Louis Delétraz dojel o půl vteřiny devátý, tedy také bez bodu. V konečném účtování to znamená, že Antonio Fuoco drží průběžně šesté místo, Delétraz je devátý. Charouz Racing System patří v pořadí týmů čtvrté místo o jediný bod za DAMS. Další závod se jede v Belgii na okruhu ve Spa-Francorchamps 24-26. srpna.

Majitel týmu, Antoní Charouz, řekl: Tento víkend ukázal, kolik radosti a smutku mohou závody přinést. V sobotu jsme znovu skončili na pódiu, což je pro nás coby nováčka seriálu parádní úspěch. Neděle nám bohužel ukázala odvrácenou tvář. Přesto se už těšíme do Belgie a věřím, že navážeme na dobré výsledky.

Šéf týmu, Bob Vavřík, řekl: Antonio byl v sobotu opět skvělý, i když nám všem těsně před cílem při kolizi se Sette Camarou zatrnulo. Louise nám bylo líto, protože pro ně závod skončil hned v prvním kole. A neděle? Tam jsme prostě neměli štěstí, někdy se to stane. 

Antonio Fuoco řekl: S třetím místem jsem spokojen. Je to další důkaz toho, že máme silný tým. Bohužel v neděli jsem na to nenavázal. Ale snad jsem si smůlu vybral až do konce sezóny a už v Belgii se vrátíme na stupně vítězů. 

Louis Delétraz řekl: Na tento víkend se budu snažit co nejrychleji zapomenout. Sobotní závod pro mě skončil příliš brzy a v neděli už jsem se startovním polem nedokázal dostat více dopředu. V Belgii to snad napravím.

Průběžné pořadí jezdců

  1. G. Russell 171 bodů
  2. L. Norris 159 bodů
  3. A. Albon 141 bodů
  4. A. Markelov 114 bodů
  5. N. de Vries 114 bodů
  6. Antonio Fuoco 112 bodů
  7. ...
  8. ...
  9. Louis Delétraz 62 bodů

 

Průběžné pořadí týmů

  1. Carlin 265 bodů
  2. ART Grand Prix 232 bodů
  3. DAMS 175 bodů
  4. Charouz Racing System 174 bodů

Fotogalerie