Charouz Racing System - Nováček Formule 2 už je průběžně třetí!

01.07.2018 \\ Sport

Historicky první česká stáj v seriálu Formule 2 plní tajné sny všem tuzemským motoristickým fanouškům. Po závodech na Red Bull Ringu, kde se jako tradičně jelo současně s Formulí 1, se tým dostal už na průběžně třetí místo! V nováčkovské sezóně je to něco, co nečekal ani ten největší optimista. Tentokrát se o bodový příděl postaral Antonio Fuoco.

Český tým odcestoval do Rakouska v naprosté pohodě. Aby také ne! Vždyť Louis Delétraz zajistil pro Charouz Racing System na okruhu poblíž vesničky Le Castellet už čtvrté pódium v probíhající sezóně. Mezi závody ve Francii a na Red Bull ringu byl sice jen týden, na náladě to však v české stáji neubralo, ba právě naopak. Všichni se těšili, že se bodový přísun rozroste. Stalo se! Třetí místo Antonia Fuoca ze sobotního závodu bylo sladkou třešničkou na velmi povedeném dortu.

Jezdec juniorské akademie Ferrari potvrdil, že je velkým talentem. Na startovním roštu totiž stál až třináctý, navíc musel velmi rychle do boxů vyměnit přední křídlo svého monopostu a klesnul tak až na sedmnáctou příčku. To ale byl jen začátek jeho pozoruhodné cesty na stupně vítězů. Fuoco dokázal, že auto je vyladěno parádně a technici Charouz Racing System odvedli parádní práci. Důkazem budiž také Italovo nejrychlejší kolo závodu. Sečteno a podtrženo to znamenalo patnáct bodů do bodování šampionátu. Naopak smůlu si tentokrát vybral Louis Delétraz. Kvůli problému s motorem musel ze závodu odstoupit z osmého místa.

Nedělní sprint pak znamenal další bodový zisk pro českou stáj. Fuoco startoval ze šestého místa, ale perfektní jízdou se dostal až na konečnou čtvrtou příčku po osmadvaceti kolech. V pořadí týmů to znamenalo dalších osm bodíků k dobru a posun na fantastickou průběžnou třetí příčku. Smůla opět provázela jeho týmového kolegu. Švýcar po jednom ze soubojů musel s poškozeným předním křídlem odstoupit jen tři kola před koncem.

Přesto se dá jednoznačně říct, že Charouz Racing System za sebou má velmi povedený víkend. Už zmíněné třetí místo v pořadí týmů doplňuje ještě fakt, že Fuoco se už mezi jezdci posunul mezi nejlepší šestku, Delétraz uzavírá první desítku. Všichni se tak už těší na příští víkend (6. - 8. července), kdy se jede další díl seriálu na slavném okruhu v Silverstone.

Sobotní závod

Antonio Fuoco

Pořadí na startu: 13. místo

Konečné umístění: 3. místo

Nejrychlejší kolo: 1:18.069

Louis Delétraz

Pořadí na startu: 7. místo

Konečné umístění: nedokončil

Nejrychlejší kolo: 1:18.679

 

Nedělní sprint

Antonio Fuoco

Pořadí na startu: 6. místo

Konečné umístění: 4. místo

Nejrychlejší kolo: 1:17.651

Louis Delétraz

Pořadí na startu: 16. místo

Konečné umístění: nedokončil

Nejrychlejší kolo: 1:17.871

Majitel týmu, Antonín Charouz, řekl: „Posun mezi nejlepší trojici týmů je něco, na co jsme opravdu hrdí. S naší prací v Rakousku můžeme být celkem spokojeni. Nakonec jsme patřili mezi nejrychlejší, což znamená, že jdeme správnou cestou. Je mi strašně líto Louise, tento víkend měl opravdu velkou smůlu."

Šéf týmu, Bob Vavřík, řekl: „Sprint byl těžký, protože všechny týmy se poučily z naší vynikající strategie, co se týká pneumatik. Ale jsme samozřejmě moc rádi, že Antonio skončil čtvrtý a získal další body. Louis měl sice smůlu, ale jsem přesvědčen, že v Anglii si spraví chuť." 

Antonio Fuoco řekl: „Využil jsem všech šancí, abych získal body. V neděli už to bylo těžší, protože se všichni poučili z naší práce. Ale jsem spokojen, víkend byl celkem dobrý. Určitě musíme pracovat na kvalifikacích, stále jsme pak na roštu zbytečně moc vzadu."

Louis Delétraz řekl: „Je těžké tento víkend hodnotit. Věděl jsem, že máme dobře připravené auto a můžeme být opravdu rychlí, což se nakonec také ukázalo. Měl jsem smůlu, mrzí mě, že jsem nezískal další body. Ale věřím, že v Silverstone se to změní."

Průběžné pořadí jezdců:

  1. G. Russell 132 bodů
  2. L. Norris 122 bodů
  3. A. Markelov 94 bodů
  4. A. Albon 89 bodů
  5. S. Sette Camara 86 bodů
  6. Antonio Fuoco 82 bodů
  7. Louis Delétraz 44 bodů

Průběžné pořadí týmů:

  1. Carlin 208 bodů
  2. ART Grand Prix 181 bodů
  3. Charouz Racing System 126 bodů
  4. DAMS 123 bodů
  5. Russian Time 112 bodů

Fotogalerie