Jak Češi málem přišli o Pražskou šunku

15.06.2018 \\ Magazín

Vzpomenete si ještě na charitativní kalendáře společnosti LE & CO, výrobce těch nejkvalitnějších uzenin, na kterých Martin Dejdar s Jitkou Čvančarovou bojují a pečují o Pražskou šunku, jako o cennost největší? Uplynul nějaký čas a Pražská šunka si s lehkou nadsázkou zaslouží pozornost ostrých agentů. Po mnoha letech totiž Češi, navzdory mnoha námitkám, vybojovali zápis této delikatesy na seznam Evropské unie Zaručených tradičních specialit.

Pražskou šunku údajně jako první začal vyrábět v roce 1857 pražský řezník a uzenář František Zvěřina. Speciálně připravovaná šunka od kosti zakrátko dobyla celou Evropu. V každé zemi si však její zpracování trochu poupravili, ale žádná nechutná jako ta vyrobená u nás.

Společnost LE & CO se věnuje výrobě vysoce jakostních uzenin, přesto mimořádnou pozornost cílí na šunky, které jsou určené dětem. Při jejich výrobě je zcela zapovězeno používání vlákniny, barviva, škrobů a rostlinných či jiných živočišných bílkovin. Obsahují velmi vysoký podíl masa, většina druhů je vyráběna z vysoce kvalitní celosvalové vepřové kýty.

Foto: LE & CO

Fotogalerie