Gurmánka Chantal Poullain miluje nebezpečí!

11.06.2018 \\ Magazín

Skvěle vypadající, mající styl a charisma a navíc je gurmánkou, kterou potěšíte jak francouzskou, tak českou kuchyní, tak to je Chantal Poullain, kterou jsme potkali na oslavě 25. výročí narozenin společnosti Potten & Pannen - Staněk. „Vařím s láskou pro všechny, které mám ráda. Miluji to a vždy doufám, že těm lidem udělám radost a také mám ráda Pavla a Miloše Staňky.” Zajímalo nás, jaký pokrm Chantal ráda připravuje pro jejího syna Vladimíra Polívku. „Vladimír má nejraději krevety flambované na whisky. Vařím samozřejmě francouzskou kuchyni, ale také italskou a japonskou. České kuchyně vařím také a umím hlavně svíčkovou a guláš,“ přiblížila svoji kulinářskou zdatnost.

Jak je vidět, jsou to labužníci a požitek z luxusních pochoutek měla Chantal i na zmíněné party. Na bohatém cateringu, který připravil oblíbený kuchař Filip Sajler, neodolala bílému chřestu s opraženými mandlemi nebo kachnímu prsu s cibulovým chutney.

Víme tedy, že vaření Chantal baví, ale co propojení chutí světových kuchyní? Zkoušela už takto experimentovat? Když vařím italskou kuchyni, tak ji nemohu kombinovat s francouzskou nebo českou. Co však může být, je improvizace. V jednom receptu si můžeme hrát s chutěmi a nemusíme ho přesně dodržet. Když právě doma nemám konkrétní sýr, nahradím ho jiným. Takový postup při práci v kuchyni je pro mě zásadní a naučila mně ho moje maminka. Vzpomínám si, hlavně v době totality, bylo často umění realizovat určité recepty, ale improvizace mně v kuchyni hodně pomohla.

Stolování je pro Chantal tradice, která se má pěstovat. “Moment u stolu by lidé měli brát jako chvíle komunikace. Měli by být v tu chvíli šťastní, cítit se dobře, protože když se cítíme dobře uvnitř, cítíme se dobře i navenek. Jídlo ovlivňuje naši spokojenost. Je to styl života. Když jíme rychle, nevnímáme chuť ani radost a jen se rychle krmíme. Za prvé to není zdravé a především nám utečou krásné okamžiky“.

Zajímali jsme se, zda si půvabná herečka potrpí na kvantitě nebo kvalitě. Odpověď byla okamžitá. “Na kvalitě, to je samozřejmost! Je lepší málo a kvalitní, než hodně a nezdravé.“

A to zásadní. Jak vlastně její kuchyně vypadá a je pro ni dostačující? „Vše je hlavně vidět. Oleje, kořenky, mixéry, nože, prkénka, často používané pánvičky a hrnce. Je to jako když malujete, také potřebujete mít věci při ruce a viditelné. Ráda si vybavuji kuchyni i výrobky od Potten & Pannen a chci si koupit vždy vše a tím je ten obchod pro mě nebezpečný prostor!”, prozradila s úsměvem Chantal.

Foto: Potten & Pannen

Fotogalerie