Nová metoda italského hubnutí: biologická liposukce

16.05.2018 \\ Krása

Dvojitá brada, špíčky, které vykukují z kalhot, bochánky na zádech, ale i povadlé „syslí“ tváře, váčky pod očima či tuk na stehnech či horním víčku. Nehezké polštářky na různých místech těla, na které neplatí diety ani cvičení, trápí dnes mnoho lidí. Díky novince, kterou jako první v České republice nabízí renomovaná Klinika GHC Praha, je teď možné je rychle, bezpečně a také šetrně odstranit.

„Liposukcí existuje celá řada, ale jedině biologická injekční liposukce způsobuje, že se zcela rozruší a z těla pak kompletně a šetrně vyloučí celé tukové buňky, což pro lékaře i pacienty představuje zásadní posun,“ vysvětluje MUDr. Jana Eftimovská, estetická dermatoložka z Kliniky GHC Praha. S novou metodou se naučila pracovat v Itálii, kde tuto techniku objevili a poprvé vyzkoušeli před pěti lety.

Biologická liposukce se hodí na všechny části těla, kde se hromadí tuk. Tedy hlavně na břicho, pas, paže, stehna či kolena, takže lze její pomocí krásně zformovat postavu. „Takzvané špeky a madla lásky, tuk nad koleny a tuk na stehnech, tvořící nehezké ´jezdecké kalhoty´, ale i citlivé části obličeje nebo přední strana stehna či lýtka, kde se jinak liposukce spíše nedoporučuje,“ vypočítává místa vhodná pro ošetření doktorka Eftimovská. Ta je zatím i jedinou lékařkou, která v České republice metodu biologické liposukce školí, aby ji mohli využívat další specialisté.

„Zázračný“ vitamín C

„Při biologické liposukci se do vybraného místa vpraví tenkými jehličkami velmi účinný koktejl, namíchaný z vysokých dávek speciálně upraveného vitamínu C a trojmocného železa. Tyto – pro tělo jinak blahodárné látky – totiž ve vysoké koncentraci tukové buňky zcela bezpečně zničí. Jako jediná z dosud známých metod si tak biologická liposukce účinně poradí i s ložisky tuku třeba v dolní partii obličeje nebo v okolí očí. A umí to bez řezání, téměř bez bolesti a samozřejmě i bez narkózy,“ vysvětluje MUDr. Eftimovská. Tím, že tukové buňky zmizí, navíc nedochází k jojo efektu, kdy se na témže místě objeví za nějaký čas tukový váček či polštář znovu. 

Tajemství mužné brady

Jak doplňuje MUDr. Blanka Havlíčková, PhD., estetická dermatoložka z Kliniky GHC Praha a kolegyně doktorky Eftimovské, zájem o novou metodu mají kromě žen také muži. „Těm pomáhá vyrýsovat zejména ostré obrysy jejich brady. A umí je zbavit i tuku v oblasti pasu a boků, který jim často kazí jinak souměrnou a hezky vyrýsovanou postavu,“ doplňuje MUDr. Havlíčková. Ta je po doktorce Eftimovské teprve druhou lékařkou, která v Česku smí na základě školení a odborného certifikátu tuto metodu provádět.

Italské hubnutí

Také MUDr. Havlíčková považuje „italské hubnutí“ -  jak se někdy biologické liposukci říká - za účinný způsob, jak se tělo může nežádoucího tuku zbavit. Některé dosud užívané injekční lipolýzy nebo ultrazvukové metody totiž dokáží tuk z buněk pouze „rozpustit a vypustit“. „Buňka zůstává na svém místě dál a tuk se pak metabolizuje a z těla vyloučí játry, což může organismus zatížit. Pacienti se také musí smířit s tím, že po ošetření budou zhruba týden i více oteklí. A musí počítat i s tím, že proceduru musí podstoupit vícekrát, aby nastal žádaný efekt,“ vysvětluje lékařka.

A jak tedy probíhá ošetření v rámci biologické liposukce? Do ohraničeného tukového podkoží se injekčně aplikuje roztok s účinnými látkami: píchnutí samotné nebývá díky tenoulinké jehličce příliš cítit a rozhodně ho nelze srovnat s běžnou injekcí. Celá procedura trvá 10-30 minut a je potřeba počítat s tím, že bezprostředně po ní bude ošetřené místo asi 15 minut citlivé. Žádný zvláštní režim není potřeba po zákroku dodržovat. Doporučuje se pouze dbát na dostatek tekutin a samozřejmě se nepřejídat.

Lehký otok v místě ošetření obvykle zmizí během jednoho dne a první výsledek redukce tukové tkáně lze vnímat po 3 - 5 dnech. „Po třech týdnech je jasné, nakolik první aplikace zabrala.  Zákrok pak lze v případě potřeby opakovat, ale většinou k tomu není důvod - záleží pouze na tom, jak velký úbytek má pacientka či pacient v plánu. Zpravidla se ošetření nepodstupuje víc než dvakrát,“ uzavírá MUDr. Havlíčková.

Více informací: www.ghc.cz

Fotogalerie