
Podzim s chutí kaki: Recepty, které zahřejí i osvěží
Kaki Bouquet se díky své jemné sladké chuti a syté barvě stává hvězdou i těch nejjednodušších receptů. Ať už hledáte rychlý lehký oběd, něco teplého k večeři nebo osvěžující dezert, toto univerzální ovoce si s každým pokrmem poradí s lehkostí a šarmem. Kromě toho je plné vitamínů a minerálů a se svou oranžovou barvou se skvěle hodí do podzimních dní.
V dnešním výběru receptů, v nichž září kaki Bouquet, najdete svěží salát s cottage sýrem, netradičně plněné kaki s mletým masem, sladký trhanec ideální na víkendovou snídani i ovocnou dřeň, která osvěží po celý rok. Kaki zkrátka chutná skvěle na všechny způsoby, stačí ho pustit do kuchyně.
Lehký a rychlý salát s cottage sýrem, který spojuje sladké kaki, jemný cottage a pikantní feferonku skvěle osvěží jako lehký oběd nebo originální příloha, navíc je hotový za pár minut.
Ingredience:
- 3 kaki Bouquet
- 300 g listového salátu
- 300 g cottage
- olivový olej
- 1 feferonku
- sezamové semínko
- citronovou šťávu
- sůl, pepř
Postup:
Listový salát rozdělte na talíře. Poté ho pokapejte olejem, osolte a opepřete. Přidejte na plátky nakrájené kaki, najemno nasekanou feferonku a nakonec cottage. Vše zakápněte citronovou šťávou a posypte sezamovým semínkem. Podávat můžete s pečivem nebo jako přílohu.
Kaki jako jedlá miska? Ano! Tento recept na kaki plněné mletým masem nabízí sladkost ovoce s kořeněnou masovou směsí a tvoří netradiční, ale překvapivě harmonické jídlo. Plněné kaki v troubě krásně změkne a dodá pokrmu šťavnatost i originální chuť.
Ingredience:
- 4 větší pevné kousky kaki Bouquet
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 malou cibuli
- 1 lžíci protlaku
- 5 lžic vařeného kuskusu
- 1 chilli papričku
- olej
- sůl, pepř
Postup:
Kaki na vrchu seřízněte a uvnitř vydlabejte tak, aby zůstalo stále pevné. Cibuli nasekejte nadrobno a opečte ji na oleji. Poté přidejte maso a opečte ho dohněda. Osolte, opepřete a vmíchejte protlak. Směs orestujte a přidejte nakrájenou dužinu kaki. Nakonec vmíchejte kuskus a nasekanou chilli papričku. Hotovu směsí napěchujte kaki. Přiklopte seříznutou částí a vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku. Pečte 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Voňavý trhanec s kousky kaki je skvělou variantou pro sladkou snídani nebo víkendový dezert. Kombinuje nadýchané těsto, jemnou chuť vanilky a svěžest exotického ovoce. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek zaručeně potěší celou rodinu.
Ingredience:
- 2 kaki Bouqet
- 1 hrnek špaldové mouky
- ¾ hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 2 vanilkové cukry
- máslo na smažení
Postup:
V míse prošlehejte mléko s vejcem, přidejte mouku, cukr, citronovou kůru a ušlehejte hladké těsto. Ve větší pánvi nechte rozpustit trochu másla. Nalejte těsto a přiklopte. Když je těsto zespodu trochu upečené a na vrchu zatažené, pomocí dvou vařeček ho trhejte na kousky. Natrhané kousky pak promíchejte, aby se opekly ze všech stran. Hotový trhanec rozdělte na talíře a dozdobte kousky kaki.
Ovocná dřeň z kaki je jednoduchý a zdravý dezert, který skvěle osvěží v teplejších dnech a v těch chladnějších připomene léto. Jemně kořeněná kardamomem a skořicí chutná výborně, a přitom ji připravíte jen ze tří surovin.
Ingredience:
- 4 kaki Bouquet
- špetku mletého kardamomu
- špetku mleté skořice
Postup:
Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do mixéru s vysokými otáčkami. Přidejte špetku mleté skořice a mletého kardamomu. Ušlehejte v mixéru s vysokými otáčkami do husté směsi. Přendejte ji do misky a dejte do mrazáku. Nechte mrazit 6 hodin. Po vyjmutí nechte krátce povolit.
Plody kaki Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.






