
Low carb burger bez výčitek: zdravě, chutně a s plnou chutí
Kdo říká, že zdravé jídlo musí být nudné, ještě neochutnal low carb hamburger podle zásad projektu JakJíst.cz. Tento recept dokazuje, že i při oslavách nebo posezení s přáteli si můžete dopřát poctivé, chutné a syté jídlo bez zbytečných sacharidů. „Základní myšlenkou projektu je, že při zlepšování zdraví nebo hubnutí nemusíte hladovět. Stačí dodržovat jednoduché principy, co a jak jíst,“ říká zakladatel a výživový poradce Rudolf Pohl.
Recept na low carb burger
Houska (2 ks):
- 220 g vařené nebo konzervované cizrny
- 2 vejce
- 20 g lněných semínek
- prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje nebo sádla
Náplň:
- mleté hovězí maso (sůl, pepř) nebo plátek sýru halloumi
- zelenina: okurka, salát, červená cibule, paprika, nakládaná okurka
- kvalitní hořčice, kečup nebo dip z tučného jogurtu s česnekem
Postup:
- Lněná semínka umeleme (např. v mlýnku na kávu).
- Všechny ingredience na housku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Těsto nalijeme do dvou vymazaných zapékacích misek (cca 10 cm průměr).
- Posypeme sezamovými semínky a pečeme 20–30 minut při 180 °C.
- Po vychladnutí housky vyklopíme.
- Připravíme zeleninu a dipy, maso nebo sýr opečeme.
- Housky rozřízneme, krátce opečeme na pánvi a naplníme.
- Na závěr burger zpevníme bambusovým napichovátkem
Poznámka:
Rudolf Pohl doporučuje maso z krav, které se pásly na louce – má podle něj výrazně lepší kvalitu než maso ze zvířat krmených zrninami. Sýr halloumi pochází z farmy, kde se dojí mléko s kaseinem A2, který je pro člověka lépe stravitelný. V zahraničí je A2 mléko běžně dostupné, u nás zatím ne.
Dobrou chuť přeje Rudolf Pohl.




