
Připravte Tarte Tatin s Lubojatzky Couple, ambasadory Miele
Jste milovníci voňavých domácích dezertů, ale přesto toužíte po eleganci francouzské cukrařiny? Pak si zamilujete ikonický Tarte Tatin, který vám přinášejí ambasadoři Miele Pavlína a Martin alias Lubojatzky Couple. Tento pár inspirativních foodblogerů, vášnivých milovníků kvalitních surovin, promyšlených receptů i vychytaných domácích přístrojů, si pro vás připravil recept, který v pohodě zvládnete.
Ve své domácnosti sází dvojice na osvědčené pomocníky – konvektomat, indukční varnou desku nebo myčku nádobí, ale také na pračku a sušičku Miele, které jim pomáhají zvládnout nejen přípravu pokrmů, ale i provoz domácnosti s miminkem.
A teď si připravte jablka, máslo, cukr a listové těsto, protože jdeme na to!
Co je vlastně Tarte Tatin?
Podle nejznámější legendy vznikl tento obrácený jablečný koláč v 2. polovině 19. století v hotelu Tatin ve městě Lamotte-Beuvron. Hotel provozovaly sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy.
Traduje se, že dezert vznikl náhodou. Jedna ze sester (nejčastěji se uvádí Stéphanie) připravovala tradiční jablečný koláč, ale při manipulaci s ním se jí forma převrátila nebo koláč spadl. Místo aby ho vyhodila, rozhodla se ho dopéct „naruby" - s jablky na spodku a těstem navrch. Po upečení koláč obrátila a výsledek byl tak úspěšný, že se stal specialitou jejich hotelu.
Koláč si získal oblibu mezi hosty hotelu, zejména mezi lovci, kteří do této oblasti jezdili za divokými kachnami. Postupně se proslavil po celé Francii. Ve 20. století ho zpopularizoval i slavný pařížský šéfkuchař Louis Vaudable z restaurace Maxim's, který si recept ze sester údajně „vypůjčil".
Dnes je Tarte Tatin jedním z nejikoničtějších francouzských dezertů a má dokonce svou vlastní confrérie (bratrstvo), které pečuje o tradici jeho přípravy.
Ingredience:
Jablka:
- 6 jablek (ideálně Golden Delicious, Red Delicious nebo Jonagold)
- ½ lžičky cejlonské mleté skořice
- Kůru z ½ bio citronu
- 1 PL citronové šťávy
- Špetku soli
Karamelovo-máslová omáčka:
- 100 g krupicového cukru
- Zrníčka z ½ vanilkového lusku
- 30 g vody
- 40 g másla
Těsto:
- 300 g chlazeného máslového listového těsta
- Hladkou mouku na poprášení
K podávání:
- Vanilkovou nebo ořechovou smetanovou zmrzlinu
Postup:
Připravte karamel.
Nasypte cukr do misky, přidejte vanilková zrníčka a promněte prsty. Nechte máslo na pokojové teplotě.
Očistěte a nakrájejte jablka.
Omyjte je, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Dejte do mísy, přidejte skořici, citronovou kůru, šťávu a sůl. Promíchejte.
Uvařte karamel.
Do litinové nebo nerezové pánve nasypte cukr s vanilkou, zalijte vodou, zapněte střední stupeň a nechte rozpouštět. Až směs získá jantarovou barvu, vmíchejte máslo. Poté přidejte jablka a asi 10 minut je duste v omáčce.
Předehřejte troubu na 200 °C na horkovzduch.
Přesuňte rošt do spodní třetiny trouby.
Připravte těsto.
Rozválejte ho na lehce pomoučené ploše a vykrájejte kolo o průměru cca 32 cm.
Uspořádejte jablka.
Stáhněte pánev z ohně a otočte jablka řeznou stranou směrem dolů – díky tomu bude horní strana koláče krásně vypouklá.
Zakryjte jablka těstem.
Položte těsto na pánev, okraje zasuňte stěrkou dovnitř. Přesuňte pánev do trouby.
Pečte cca 28 minut.
Pokud těsto začne zlátnout příliš brzy, přikryjte ho alobalem. Pečte dle pokynů na obalu listového těsta.
Vyklopte koláč.
Po upečení nechte koláč 3 minuty odpočinout, pak pánev překlopte na velký talíř. Opatrně!
Servírujte teplý se zmrzlinou – nebo i studený jen tak.
Recept a foto č. 1 se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz, @lubojatzky_couple.