
Burger z červené čočky je to nutriční zázrak
Burger z červené čočky je ideální pro vegetariány a všechny, kdo chtějí odlehčit svůj jídelníček. Dovolujeme si však zmínit, že je to takový malý nutriční zázrak, který by rozhodně neměl chybět na seznamu žádné domácnosti, a navíc je chutný.
Ingredience na 4 porce
- 200 g čočky červené celé Menu Gold
- 60 g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 100 g cibule
- 120 g cizrnové mouky
- 120 g uvařené červené řepy
- 200 g mozzarelly
- 2 rajčata
- 1 salát
- 250 g zakysané smetany
- 120 ml olivového oleje
- Snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- 4 bulky
Postup
- Čočku zalijeme studenou vodou a dáme přes noc do lednice. Druhý den ji slijeme a řádně propláchneme. Přidáme protlak, česnek, sůl, pepř a tymián a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a dle potřeby dohustíme cizrnovou moukou. Tvarujeme placky, které na rozehřátém oleji opékáme z obou stran na mírném ohni cca 3-4 minuty.
- Uvařenou a oloupanou řepu, mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Salát namočíme na 5-10 minut do studené vody, natrháme na listy a pečlivě osušíme. Zakysanou smetanu vymícháme se lžící olivového oleje, lístečky tymiánu, dle chuti osolíme a opepříme.
- Bulky na burgery rozřízneme a obě vnitřní strany potřeme ochucenou smetanou. Dovnitř vložíme burger a na něj vrstvíme nakrájenou zeleninu a sýr.