
Pletená palačinka jako netradiční sladkost
Skvělým tipem pro netradiční pohoštění může být náš recept, který je oblíbeným a tradičním dezertem. My však palačinky povzneseme na zcela novou úroveň a zaručeně tak potěšíme vaše strávníky. Kdo si tedy s námi připraví pletené palačinky?
Na naše nejmenší!
Den dětí se podobně jako Den matek či otců začal slavit ve vícero částech světa a nelze tedy s úplnou jistotou říci, kde přesně vznikl. Jeho kořeny sahají až do USA, kde se údajně slavil druhou červnovou neděli roku 1857 tento svátek poprvé, a to při speciální mši věnované dětem. Další zmínka se objevila v Turecku v roce 1920, kdy první turecký prezident ustanovil Den dětí na 23. dubna. V Česku, na Slovensku a v několika dalších zemích východní a jihovýchodní Evropy připadá oslava dětí na prvního června, stejně jako je tomu v Číně, v Mongolsku a v dalších státech jihovýchodní Asie. Na tomto svátečním dni je krásné právě to, kolik radosti sebou vždy přináší! Děti se totiž umějí upřímně radovat z maličkostí, kterými může být návštěva hřiště, drobná hračka či oblíbená sladkost. A jelikož téměř všechny ratolesti naprosto zbožňují palačinky, můžete vyzkoušet speciální úpravu tohoto klasického receptu. Pletená palačinka totiž vašim nejmenším zaručeně vykouzlí úsměv na tváři!
Vyzkoušejte kvalitu na vlastní pěst!
Mouka je hlavní složkou téměř každého pečení a není proto divu, že je také základem každého pekařského úspěchu. Například Babiččina volba nabízí široké portfolio různých mouk, od těch speciálních na různé druhy pečiva, až po ty tradiční jako je hladká, hrubá a polohrubá mouka. Všechny mouky zaručují svou nejvyšší kvalitu, a nejen proto některé z nich obdržely označení Klasa či doporučení nezávislými testovateli Testuj.to. A jelikož se kvalita sleduje nejlépe tehdy, když máme možnost výrobek srovnat s ostatními, nejsnáze to můžeme posoudit u těch druhů mouk, které běžně používáme. A jelikož hladkou mouku používá při pečení téměř každý a je navíc také hlavní složkou i tohoto receptu na pletené palačinky, nabízí se vám skvělá příležitost si její kvalitu otestovat na vlastní pěst. Tak s chutí do toho!
Ingredience na tangzhong
- 30 g hladké mouky Babiččina volba
- 200 ml mléka
Ingredience na těsto
- 650 g hladké mouky Babiččina volba
- 200 ml mléka
- 8 g sušeného droždí
- 40 g cukru
- 2 vejce
- 40 g měkkého másla
- 15 g soli
Ingredience na náplň
- 300 g měkkého sýra, ricotty nebo jogurtu
- čerstvé bylinky
- 30 ml mléka
Postup
- Připravte nejprve tangzhong: smíchejte si ingredience v hrnci a nechte zhoustnout na pudinkovou konzistenci. Dejte stranou a nechte v chladu vystydnout.
- V míse robotu smíchejte mouku s droždím a cukrem, zalijte teplým mlékem a nechte vzejít. Přidejte tangzhong a zbylé ingredience kromě másla a nechte zapracovat hladké těsto. Nakonec přidejte máslo a nechte vykynout na dvojnásobek velikosti.
- Těsto rozdělte na 10 až 12 kousků. Každý vyválejte na kolečko o průměru asi 20 cm, přehněte napůl, pokrájejte a zapleťte copánek. Poté přetočte, naplňte směsí sýra a uzavřete.
- Potřete mlékem a na plechu pečte při 180 °C dozlatova. Po vytažení potírejte rozpuštěným máslem.