10 mýtů a pověr o svatbách

18.04.2018 \\ Design/Domov

Kolem svateb existuje od pradávna spousta mýtů a pověr. Některé z těchto pověr mají své místo i v dnešní době, jiné již zanikly. Vybrali jsme 10 nejznámějších pověr. Věříte jim?
  1. Neplánujte svatbu na květenJedním z měsíců, které nejsou vhodné pro svatby je květen, protože dítě zplozené po svatbě by se narodilo v zimních měsících. U dítěte, které se v dřívějších dobách narodilo v zimě byla větší pravděpodobnost, že nebude mít dostatek výživy, prochladne a umře. Také se říká svatba v máji - nevěsta na máry. 
  2. Ve které dny se vdávat, a kdy se nevdávat?V naší republice je jeden z nejoblíbenějších dnů na svatbu sobota, přesto právě sobota není na svatbu vhodná a dokonce se říká, že vdavky v sobotu nepřinesou vůbec žádné štěstí. A teď se zamysleme, proč je u nás tolik rozvodů?… :) Dalším nevhodným dnem je pátek. Naopak nejvhodnější den na svatbu je středa, která přináší štěstí ve všech oblastech. V pondělí budou mít manželé pevné zdraví, a svatba v úterý jim přinese bohatství. 
  3. Denní doba vhodná na to, říci si „ANO“ je doba, kdy minutová ručička stoupá vzhůru k nebi. Tím zaručí pozitivní vztah manželů,  ve kterém budou partneři stoupat k výšinám.
  4. Nevěsta nemá péct svatební koláčky, což by jí přineslo neštěstí ve vztahu. 
  5. Nevěsta by rozhodně neměla vidět svoji svatební kytici dřív než v den svatby. Jinak nebude mít v šťastné manželství.
  6. Nevhodná barva na svatební den (šaty, dekorace, šperky), je zelená barva, která je barvou zrady. 
  7. Vyhněte se šperkům s modrými kameny, které značí modřiny v manželství.
  8. Pro štěstí v manželství si nevěsta má vložit do střevíčku čtyřlístek nebo minci pro štěstí, dlouhotrvající lásku a bohatství. 
  9. Nevěsta by na sobě měla mít v den svatby něco nového, něco starého, něco půjčeného a něco modrého. Tento zvyk se většina nevěst snaží dodržet.
  10. Po svatebním obřadu je dobré na novomanžele házet okvětní lístky, rozinky, rýži či ořechy, ať si zajistí plodnost. 
Mýtů ohledně svateb existuje mnoho, sami posuďte, jestli se vám líbí, a kterým budete věřit. Se svatební kyticí, korsážemi a květinovými dekoracemi vám rádi poradí v zážitkovém květinovém studiu AMMI v Brně na Nejedlého 373/1 v Brně na Lesné. Inspirujte se na facebooku http://facebook.com/studioammi nebo instagramu http://instagram.com/studioammi
Zdroj: Ing. Ondřej Štěpánek

Fotogalerie