Pozdvižení na ministerstvu zemědělství kvůli Čejkové

06.04.2018 \\ Magazín

V médiích se objevila zpráva, že bývalá moderátorka Mirka Čejková bere více než ministr Milek, což je i v našich končinách trochu nestandardní. Premiér v demisi Andrej Babiš prý zuří, protože jí má měsíčně na účet chodit  181 tisíc Kč.

Co se takto královsky vyplatí dělat na ministerstvu zemědělství? Prý pomáhat samotnému ministrovi zvládat vztahy s veřejností. Milek tvrdí, že se Čejková i přes takovou sumu vyplatí, protože je to skutečná odbornice na strategickou komunikaci, má zkušenosti ze světa médií, byznysu i politiky. Na některé akce ho i doprovází. Zda sleduje, jak vystupuje, aby to pak společně vyhodnotili, to nevíme, ale při otevření nové expozice v Zemědělském muzeu v Praze, ho také doprovázela a vedl si vcelku dobře. Babiš už prý měl nařídit, aby byla smlouva s Čejkovou zrušena.

Z registru smluv se dá vyčíst, že když odpracuje 160 hodin měsíčně, má nárok na odměnu 150.000 Kč bez DPH. Maximální odměna by však mohla dosáhnout až 450.000 Kč bez DPH. Tato zajímavá smlouva by měla platit do poloviny letošního června. Od ledna do poloviny března Čejková pracovala v rámci dohody o provedení práce a naúčtovala si prozatím dohromady 150.000 Kč.

Že to asi není úplně správné, je vcelku jasné, ale zeptejme se také, proč a jakou cestou se to dostalo na povrch a rozbouřilo vody českého politického rybníčku. Je za tím údajná nespokojenost podřízených organizací, nebo Mirka Čejková leží někomu v žaludku, nebo je to jen politická hra?  Na to odpověď neznáme, ale třeba se ji brzo dozvíme.

Babiš nařídil všem ministrům, aby mu předložili seznam všech svých poradců a uvedli jejich odměnu. Až se nabízí spekulace, že Čejková může být obětí, která posloužila k tomu, aby se premiér v demisi ukázal, jako frajer, který seká hlavy, když objeví nějaký nešvar. Třeba i on má velice schopnou mediální poradkyni…

Text, foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie