Hanka Kynychová zvyšuje šance z dětských domovů na úspěšný život

04.04.2017 \\ Magazín

V neděli 2. dubna vystoupily děti z dětského domova Humpolec na scéně pražského divadla Hybernia, a to nejen tak náhodou či na nějaké bezvýznamné zkoušce, ale byly plnohodnotnými herci. Stály po boku Michaely Kuklové, Davida Gránského, Martiny Pártlové, Ivany Korolové nebo Bořka Slezáčka a odehrály svůj kus. Jak je to možné? Zapojily se totiž do projektu Hejbejte se a zpívejte v kategorii Muzikál a jubilejní 10. ročník vyhrály. A nebýt vstřícnosti producentů muzikálu Alenka v kraji zázraků by se děti z Vysočiny na takto významnou scénu asi nestouply.

Je obecně známo, že pohyb a endorfiny pomáhají bojovat s nepřízní osudu, a na to cvičitelka Hanka Kynychová zhruba před jedenácti lety vsadila. Dlouhá léta se věnuje volnočasovým aktivitám dětí žijících v dětských domovech v rámci svého projektu Hejbejte se a zpívejte a plně ji podporuje rodina a i její tým.  

O tom, že je tanec a zpěv je opravdu smyslem života mnohých dětí bez zdravých rodin, svědčí i fakt, že jeden z humpoleckých tanečníků v září nastoupí na pražskou Konzervatoř Jaroslava Ježka. Je to právě partička těch, kteří tancem a zpěvem doslova žijí.  „Dětský domov Humpolec měl premiéru v tak velkém divadle. Roky tuto kategorii vyhrával Dětský domov Tišnov, ale v rámci desátého ročníku je o prvenství připravil právě Humpolec. Kdoví, asi je to tím, že se hlavní protagonista Lukáš připravoval na konzervatoř a šel do toho opravdu na plno. U dětí je vidět rok co rok velký pokrok a já jsem na ně moc pyšná,“ vysvětluje Kynychová a dodává. „Když jsem dorazila za zvukovou zkoušku do divadla Hybernia, tak měly děti trému a svěřily se mi, že je pro ně zážitek, stát na divadelních prknech. Vždycky když vidím rozzářené oči dětí, tak si uvědomím, že ta práce má opravdu smysl. I když je to někdy opravdu náročné, anebo třeba na úkor vlastní rodiny.“ 

Hanka Kynychová projektu věnuje opravdu hodně svého času, ale aby netrpěla výčitkami, bere často a i zapojuje do dění svoji rodinu. Stejně tak tomu bylo první dubnovou neděli, vzala totiž s sebou nejen děti, ale také manžela. Všichni se vzpamatovávají z náročného období, kdy společně budovali nové fitko na pražské Pankráci. „Bylo to pravdu náročné období, proto se teď snažíme být hodně spolu a také odpočívat. Odpočinek totiž budu potřebovat, protože už 28. května startuje 11. ročník projektu Hejbejte se a zpívejte,“ upozornila Kynychová. A na otázku, zda si od charitativní činnosti nechce odpočinout, odpověděla, že ji ta myšlenka na chvíli napadla, ale hned ji prý zneškodnila. „ Nechci být další člověk, který děti zklame a opustí je. Já a můj tým jsme součástí života dětí i tet v dětských domovech a nebylo by fér je opustit jenom proto, že jsem více unavená. Spoléhám na svůj tým a věřím, že si 11. ročník užijeme jako všechny předešlé,“ vypověděla optimistická Kynychová.

Fotogalerie