Velikonoční recepty

28.03.2018 \\ Recepty

Tvarohový mazanec

Jestli jste ještě nikdy nepřipravovali tvarohový mazanec, tak jste ještě nikdy nezažili tu skvostnou vláčnost, chuť a vůní, která ke svátkům jara patří.

Ingredience:

500 g hladká mouka

250 g měkkého tvarohu

3 - 4 lžíce mléka

150 g másla

150 g cukru krupice

3 vejce

1 vanilkový cukr

2 prášky do pečiva

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

2 lžíce rumu

2 lžíce rozinek

50 g nasekaných mandlí

1 vejce na potření

Jak na to:

Nejdříve si namočíme rozinky do rumu, alespoň na 4 hodiny, které pak i s rumem přidáme do těsta připraveného ze všech uvedených ingrediencí.

Dobře vypracované těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme mazanec. Dáme je na plech vyložený papírem na pečení. Každý mazanec ještě uprostřed nakrojíme do kříže a potřeme je rozšlehaným vejcem.

Pečeme je zvolna při 160 °C asi tak 50 minut. Zda je dobře pečený, vyzkoušíme špejlí, která se nesmí po vyjmutí lepit.

 

Velikonoční nádivka

Uzeným provoněná nádivka s pořádnou dávkou jarních kopřiv a voňavých bylinek je ta správná, jakou byste měli na Velikonoce připravit.

Ingredience:

750 g uzené krkovice

5 vajec

8 rohlíků

250 ml mléka

svazek petrželky

3 lžíce sekané pažitky

5 jarních cibulek

2 hrsti čerstvých kopřiv

4 stroužky česneku

100 g másla

sůl, pepř

Jak na to:

Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je vlažným mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky. Vše lehce promícháme a necháme nasáknout.

Uvaříme krkovici, po jeho vychladnutí ho nadrobno nakrájíme, přidáme k ní nasekané, kopřivy, které před přípravou spaříme horkým vývarem z krkovice, nasekanou cibulku a ostatní bylinky. Přidáme nasáklé rohlíky, lehce osolíme a opepříme.

Ušleháme bílky na tuhý sníh a také je vmícháme do směsi. Pekáč předem vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C dozlatova.