Jak správně vybírat kvalitní šunku?

26.11.2017 \\ Produkty

Není šunka jako šunka. Je libo kvalitní nebo se spokojíte jen levnou náhražkou. Jak ji ale rozpoznáte, abyste za své peníze dostali jen tu kvalitu?

Plátek šunky, na kterém si pochutnáváte v sendviči k svačině nebo ho nabídnete svým přátelům na obložené míse, může mít mnoho podob. Nejsnadnější způsob, jak při nákupu rozeznat kvalitu šunky, najdete na obalu, kde musí být uveden obsah čisté svalové bílkoviny v mase: standardní šunka jí obsahuje nejméně 10 procent, výběrová šunka 13 procent, šunka nejvyšší jakosti alespoň 16 procent. „Rozdíl u jednotlivých stupňů kvality je v obsahu masa – u šunky nejvyšší jakosti přesahuje devadesát procent,“ říká Petr Korejs ze značky LE&CO, která patří k nejrespektovanějším českým výrobcům šunky. „Zbytek představuje voda, sůl a aditivní látky. To znamená, že čím je šunka kvalitnější, tím méně obsahuje vody a tím méně také potřebujete aditiv.“ A také to znamená, že u podezřele levné šunky ve skutečnosti neušetříte, protože si v ní kupujete velké množství vody, soli a chemikálií.

V každé jakostní třídě však ještě existují různé druhy šunky podle druhu použitého masa. Kromě nejoblíbenější šunky vepřové, která se vyrábí z vepřové kýty, je dobře známá také kuřecí nebo krůtí prsní šunka, ale existují i šunky hovězí nebo králičí.

A konečně, podle způsobu výroby rozlišujeme šunky dušené, které se pouze dusí ve formě, uzené, které se poté ještě zauzují přírodním kouřem, a sušené, jako například pršut. „Jednotlivé druhy se mohou svými chuťovými vlastnostmi značně lišit,“ vysvětluje Petr Korejs z LE&CO. „Uzené šunky mají oproti šunkám dušeným navíc přirozené tukové krytí, které zvýrazňuje jejich chuť. Tuk je totiž nosičem chuti. Dušené mají oproti tomu nižší obsah kalorií.“

Možná vás to překvapí, ale chuť vašeho plátku šunky ovlivňuje i to, jak je nakrájena: buď na obyčejné rovné plátky nebo tenoučkým plátkováním typu shaved. „Možná vás to překvapí, ale když z jednoho jediného kusu šunky nakrájíte klasické rovné plátky a tenké plátky, lidé si často myslí, že jde o dva rozdílné druhy masa,“ říká Petr Korejs.

Zdroj: LE&CO