Jan Tříska opět ožil díky moderní metodě PhonArt

06.03.2018 \\ Magazín

Česko-americký herec, Jan Tříska, zvaný Špinka, se chtěl stát tanečníkem. V jeho recitaci však bylo něco mimořádného, ale příliš toho nedbal, až  do momentu, kdy ho slyšel Karel Höger a přemluvil ho ke studiu herectví. Do každé role se dokázal vcítit, byl Romeem, Faustem, králem Learem i Igorem Hnízdem. Jeho duše byla nestárnoucí, bylo ho slyšet, i když mlčel…

Dne 23. září 2017 se bohužel vážně zranil při nešťastném pádu z Karlova mostu, kam chodíval rozjímat, za vnitřním klidem. Jeho zranění však byla neslučitelná se životem, i když ještě tělo vzdorovalo, jeho srdce dotlouklo o dva dny později a my všichni jsme si uvědomili, jak je vše pomíjivé, ale bohužel i to, že už nepřijde nic nového, kde by bylo Jana Třísku slyšet, i kdyby nepromluvil.

S malou náplastí, tolik potřebnou pro nás všechny, kteří jsme ho měli rádi, přišel výtvarník a grafik Roman Řehák a vytvořil obraz v nadživotní velikosti metodou PhonArt. Odhalení tohoto unikátu  se konalo v Praze v Muzeu Grévin a zúčastnilo se ho především ti, kteří se s ním setkali nejen profesně. Na skvělého herce zavzpomínala  režisérka, producentka a scénáristka  Pavlína Moskalyková, která se S Janem Třískou znala od svých pěti let, kdy v jedné inscenaci tehdy hrála jeho dceru. Jan Přeučil s manželkou, herečkou Evou Hruškovou, hudební režisér mnoha slavných amerických trháků Martin Maryška. Dorazil také Felix Slováček s Lucií Gelemovou. 

O hudební program se postaral Varhan Orchestrovič Bauer, který mimo jiné doprovodil i skvělou mezzosopranistku Danielu Šťastnou. Program skvělým kusem uzavřela muzikálová zpěvačka Petra Slaninová.

Roman Řehák nedávno obdaroval podobným obrazem třeba zpěváka Karla Gotta a Jiřího Menzela Jeho díla vlastní i další známé osobností například Miloš Forman, Jan Saudek, Karel Vágner či Hana Zagorová. 

Muzeum Grévin ukončilo svoji činnost 6. 3. 2018 a odhalení obrazu Jana Třísky bylo jednou z posledních velkých událostí tohoto zcela výjimečného muzea.

Text a foto: Lenka Žáčková

Fotogalerie