Radní města Náchoda ocenili svého patriota Davida Novotného

05.03.2018 \\ Magazín

Poslední únorovou sobotu byl pro prezidenta soutěže Muž roku, pořadatele soutěže Nej sestřička a Dne dobrých skutků, Davida Novotného hodně důležitý. Na Reprezentačním plese města Náchoda přebral od místního starosty a poslance Jana Birke Cenu kultury za rok 2017, jako ocenění za to, co tento náchodský patriot pro své rodné město a kraj dělá.

„Jsem opravdu velmi rád. Vždyť například Muže roku budu v Náchodě pořádat už po devatenácté. Ale to je jen zlomek. Pořádám nebo se podílím i na jiných akcích tady v Náchodě a okolí. Na mých akcích vystupují zpěváci, herci, známé osobnosti i zahraniční hosté a všichni vnímají Náchod jako krásné a živé město. Jen se musím sám sobě smát, že jako kluk jsem se styděl vystoupit i před školní třídou s referátem a teď tady přebírám cenu za kulturu,“ vzpomínal kulturní guru města Náchoda David Novotný.

K významnému ocenění blahopřála Davidovi Novotnému přímo v sále Městského divadla Dr. Josefa Čížka členka Rady vlády pro rovné příležitosti mužů a žen Soňa Marková či viceprezidentka České asociace sester Anna Skalická. Gratulaci přidal i předseda KDU-ČSL, poslanec PČR Pavel Bělobrádek.

Zpívajícím hostem večera byla i Ilona Csáková, která pozvání na akce Davida Novotného nikdy neodmítne. „Davida znám velice dobře a ocenění, které dnes přebral, si opravdu zaslouží. Ale i já mám doma ocenění, nakteré jsem pyšná. Přestože neumím držet ani hasičkou stříkačku a o hasičích pomalu vím je to, že mají červená auta, jsem patronkou hasičské organizace a dostala jsem od nich čestné vyznamenání za bohulibé aktivity a podporu. Metál mám doma schovaný v krabičce v šuplíku na čestném místě,“ smála se Ilona, která momentálně finišuje na svém novém cédéčku, jehož křest bude v dubnu. „CD je takový pelmel písniček za moji třicetiletou kariéru. Jdou tam písničky známé či méně známé, dokonce je tam jedna ze skupiny Laura a její tygři, se kterou jsem zpívalapřed mnoha lety. A pak jsou tam dvě nové autorské věci jako bonus,“ přiblížila svoje nové CD zpěvačka, které novinku natáčela v Praze. Znamená to, že se zpěvačka chystá přesídlit do hlavního města?

„Já jsem takový minikosmopolita, co se týče Česka a Slovenska, dál jsem se nedostala a i tak jsem spokojená. Jsem sice pořád na cestách, ale zapustila jsem kořeny v Brně, tam jsem šťastná, mám tam manžela a kluky a tam je můj domov.“

Tanečníky na parketu náchodského divadla uvedl do varu i zpěvák Stanislav Hložek.

„David je velice pracovitý a šikovný chlap, dnešní ocenění si bezesporu zaslouží. Já mám zase ocenění, které měl i prezident Havel a to Řád dětského úsměvu. Dostal jsem ho tenkrát za uvádění pořadu Vega a Václav Havel byl oceněný až o pár let později,“ pyšnil se zpěvák. „Většinu ocenění mám v rodném domě na Moravě, ale doma na zdi mi visí ocenění z Mezinárodního festivalu v Sopotech, kde jsme s Petrem Kotvaldem skončili druzí a to byla cena, díky které se nám tenkrát otevřely dveře do celé Evropy,“ vzpomínal Stanislav Hložek, kterého ale nejvíc mrzí, že se mu ztratily kostýmy, v kterých tenkrát vystupoval. „Občas mě pořadatelé různých retro akcí žádají, abych přišel v něčem, v čem jsme zpívali s Petrem. A je to nemohu zaboha najít. Sice bych se už do nich určitě nevešel, ale bylo by to pěkné,“ smál se Standa a pokračoval „měli jsme kostýmy docela dost drahé. Mikiny nám dělal Josef Ťapťuch a Liběna Rochová navrhovala kostýmy pro nás a i pro Hanku Zagorovou. A tehdy ten jeden kostým stál pořádný ranec, pět tehdejších měsíčních platů. Ale zrovna ten kostým od Liběny Rochové mám doma. Možná že bych ho mohl zkusit, ale asi radši už ne,“ smál se otec úřadujícího Muže roku 2017 Matyáše Hložka a pak zvážněl a postěžoval si. „Teď mě ale trápí a štve jiná věc. Na začátku roku Matyášovi zloději vykradli byt. Brali všechno, co se jim vešlo do batohu. Peníze, šperky, notebooky. A o pár dní později mu u nemocnice na hlídaném parkovišti vybrali auto a ukradli mu fungl nový notebook, který Matyáš nezodpovědně nechal na zadním sedadle,“ klepal si na čelo nad neopatrností svého potomka Hložek starší.„Nejhorší na tom je, že v tom počítači měl Matyáš rozpracovanou bakalářskou práci a samozřejmě neměl doma zálohu. Musel tedy požádat o odložení termínu a všechnu práci dělá znova. Mně to připadá, jako by si ho snad někdo vytipoval.“

Celým večerem slavnostního plesu hosty prováděl moderátor Karel Voříšek, který přiznal, že on není velký tanečník a má rád roli moderátora. „Já se cítím jako doma na pódiu než na parketě. Ani si nevzpomínám, že bych chodil do tanečních“ dodává Karel Voříšek, který se opět zhostí role moderátora Muže roku v Náchodě.

K významnému ocenění blahopřála Davidovi Novotnému přímo v sále Městského divadla Dr. Josefa Čížka členka Rady vlády pro rovné příležitosti mužů a žen Soňa Marková či viceprezidentka České asociace sester Anna Skalická. Gratulaci přidala i řada dalších známých osobností, mezi kterými nechyběla například Ilona Csáková, Stanislav Hložek.

Slavnostním plesem skvěle prováděl oblíbený moderátor Karel Voříšek. Sám prý není velký tanečník a má nejraději roli moderátora. „Já se cítím jako doma na pódiu než na parketě. Ani si nevzpomínám, že bych chodil do tanečních“ dodává Karel Voříšek, který se opět zhostí role moderátora Muže roku v Náchodě.

Fotogalerie