Jiří Bartoň uvede v Kroměříži premiéru recitálu Staré filmové melodie

02.03.2018 \\ Divadlo

Písně ze starších filmů se objeví v recitálu Jiřího Bartoně, který proběhne ve čtvrtek 22. března v Domě kultury v Kroměříži. V pořadu Staré filmové melodie doprovodí zpívajícího herce mladá talentovaná pianistka Marie Drkulová. Zaznít by měly melodie z filmů jako Limonádový Joe, Půlnoční kovboj, Ztracená tvář, Mučedníci lásky, Roztržka, Den pro mou lásku nebo Lásky mezi kapkami deště.

„Filmová hudba má podstatný vliv na atmosféru a na konečné vyznění toho kterého filmu,” míní Jiří Bartoň. „V řadě starších českých snímků je ukryta spousta krásné muziky a jako perly a skryté poklady se tam objevují nejrůznější songy. Mnoho filmů zapadlo do archivu a vymizelo z pláten kin, z obrazovek i z paměti lidí. Záměrně jsem vybral většinou ty méně známé, ale krásné melodie a zaprášené časem je chci opět vyleštit a polozapomenuté nebo úplně zapomenuté přivést na světlo. Zaslouží si, aby jim byla znovu věnována pozornost.”

Kyjovský rodák Jiří Bartoň vystudoval původně divadelní a filmovou historii, leč přesto už před roky zakotvil u divadla – naposledy byl v pětiletém angažmá v Divadle Šumperk. Nyní žije v Praze a je čtyři roky na volné noze. Během posledních let se objevil nejen v českých kriminálních seriálech, ale také v zahraničních produkcích. V současnosti hostuje v několika divadelních inscenacích, učí na Mezinárodní herecké konzervatoři, moderuje vernisáže a zpívá - ponejvíce šansony. A právě v těchto dnech se připravuje na své další hudební vystoupení v Kroměříži.

Na piano jej doprovodí studentka pátého ročníku Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži Marie Drkulová, která bude mít v rámci společného vystoupení s pražským hercem a šansoniérem premiéru.

„Ano, na tento projekt se moc těším, přestože písně, které zazní, nepatří zatím do mého běžného či stálého repertoáru. Beru to i jako výzvu pro rozšíření zkušeností a hudebního obzoru,“ tvrdí Marie Drkulová, která připouští, že nemusí zůstat jen u jednoho koncertu.

A dodává: „Protože to bude teprve první spolupráce, tak uvidíme, jak se nám bude společně pracovat a podle toho se budou odvíjet další plány. Pokud si budeme rozumět, tak by tady nějaké možnosti byly, a to například nějaké další koncerty po Česku, nebo i natočení CD. To vše, ale ukáže čas. Teď si této spolupráce velice vážím a těším se na vše, co nás čeká.”

Trojlístek účinkujících ještě tvoří členka Divadelního spolku Kroměříž Romana Blažková, která bude program nejen moderovat, ale společně s Jiřím Bartoněm nabídnou i pár krátkých dialogů z filmů, z nichž byly písně pro pořad vybrány.

Recitál Jiřího Bartoně bude uveden v Hudebním sále Domu kultury v Kroměříži, začátek je stanoven na 18 hod. Vstupenky jsou v tradičním předprodeji.

Autor: Robert Rohál

Fotogalerie