Hitmaker Vítězslav Hádl: Měl jsem celoživotní štěstí

08.06.2024 \\ Rozhovory

Nejde o klasický rozhovor, jakých mi poskytl hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl během času pěknou řádku, nýbrž o „abecedu“, která o něm možná leccos prozradí. A tak jsme na to šli postupně od A do ZET, přičemž já řekl jedno slovo či výraz - a slavný hitmaker na něj zareagoval jasnou a stručnou opovědí.

ANDĚLÉ MÉHO ŽIVOTA:

V přeneseném slova smyslu to byl celý můj život, od mého dětství po narození mého prvního syna Daniela, má milovaná teta Julie, sestra mé maminky, která mě prakticky vychovávala, takže moje druhá maminka.

BOHÉM:

Přesto, že jsem založen na dodržování pravidel života ve společnosti a zaměřením workoholik, ve své duši jsem skrytý absolutní bohém, který veškeré atributy bohémského života po celý svůj život potlačuje a koriguje, aby nebyl odhalen (smích).

CESTY, CESTOVÁNÍ:

Měl jsem celoživotní štěstí, protože nejen společně se svou ženou, ale i s kapelami během svého života a také díky svým pracovním postavením jsem doslova procestoval pořádný kus světa.

DOMOV:

Mám patrně ve svých genech již předurčeno silné pouto a vazby na svůj rodinný domov. Také díky naší velké a báječné rodině. Má skvělá manželka Helena měla celý můj skladatelský život v péči nejen výchovu našich synů, ale především to, že mi umožnila se starat pouze a jenom o svou práci, naplnit mou skladatelskou činnost do naprostého maxima. Teprve později jsem si toto vůbec uvědomil a zůstanu jí za to do konce svého života vděčný.

EUFORIE:

Pocit nevýslovného štěstí jsem měl vždy při narození svých synů Daniela a Romana, později vnuků Dominika a Sebastiana a vnučky Nikolky (a nesmím zapomenout na Lauru od Darinky). Samozřejmě jsem měl vždy velkou radost ze všech dětí, které se narodily v celé naší rodině. Už je jich tolik, že ztrácím přehled. Jinak euforie je síla, bez které bych nemohl vůbec tvořit!!!

FILMOVÁ HUDBA:

Už od dětství jsem toužil psát hudbu do filmu. Můj otec mě zasvěcoval do prvních skladeb, například Václava Trojana a dalších, nosil mi jejich partitury z divadla domů, kde jsem je mohl studovat. Škoda, že se má doba pro psaní filmové hudby zastavila, ale i za to málo jsem vděčný.

HELENA (ČI HELENY V MÉM ŽIVOTĚ):

Potkal jsem za svůj život více žen se jménem Helena a vždy jsem měl s nimi co do činění. To by bylo ale na dlouhé povídání...

CHARISMA:

Předpokládám, že se tím nemíní mé charisma, o tom by musel někdo jiný. Já jsem totálně zatížen vlivem charismatu u každého člověka, u kterého ji objevím. Nejsilnějším charismatem byly pro mne ženy.

INTRIKY:

Intriky z celé duše nenávidím! Dnes se dokonce někomu klepe na rameno, když za pomocí intrik dosáhne kýženého úspěchu v „byznysu“. Provázejí mne celý můj život a ti, kdo se na nich podílejí proti mně, se jistě uvaří ve vodě, která už pro ně bublá!

JÁ JSEM TVÁ NEZNÁMÁ:

Vzpomínka na první velký hit, za pomoci aranžéra Ládi Pikarta a textaře Zdeňka Borovce. Když jsem se v té době dozvěděl, že někde na filmovém festivalu „pan herec“ Vladimír Menšík snad stokrát pouštěl z jukeboxu tu malou desku s touto písní, jsem na jedné straně jásal, ale na druhé (a to jsem se bál), jestli to nebyla medvědí služba pro mne, kdy už ti lidé v tom restaurantu té písně museli mít plné zuby (smích). Ale jít po Václaváku a slyšet hrát z prvního patra kavárny Astry tuhle píseň dechovku, tak to bylo už tehdy "hustý".

KŘTINY:

Pro mne nádherná práce s režisérem a troufám si říct i mým přítelem Zdeňkem Podskalským, kdy právě taková spolupráce spojovala charisma a euforii v jedno. Úžasná vzpomínka!

LÉTAJÍCÍ TALÍŘE:

Miluji UFO a vše, co se toho dotýká. Věřím v jejich existenci a vůbec mě nezajímají miliony podvrhů. Bude muset někdo přiletět, aby ten blázinec ze světa vypudil…

MANŽELSTVÍ:

Jsem rád konzervativní, protože jsem vyrůstal celé mládí s úžasnými profesory, umělci a lidmi, kteří ovlivnili můj budoucí život. Největším příkladem byli naši rodiče, kteří tvořili silný příklad a víru v tradici rodiny. Je dnes jasné, že klasickou rodinu, jako takovou, se snaží někdo, a opět nelze na nikoho ukázat, rozbít, potlačit a v některých případech se mi zdá i zničit. Tahle lidská zvrhlost, doufám, prohraje. Prosím, nepleťme hrušky a jablka, ale používejme zdravý rozum.

NESPLNĚNÝ SEN:

 Můj muzikál...

OPERA:

Miluji skladatele oper, ale nemusím ty opery vidět (je to pro mne pomalé a unavující, zvláště, když Aida trvá tři hodiny a bolí vás zub (smích). Hudba některých z nich je omračující. Pro mne jedničkou zůstane Giacomo Puccini. Napsal tu nejnádhernější árii na celém světě: Turandot, Nessun dorma.

PŘEKÁŽKY:

Myslím, že neznám člověka, který by neměl překážky. Vždy jsou ale fér anebo nefér.

RISK:

Riskování je součástí života a je to vždy to nejtěžší rozhodnutí, které člověk činí. Mne vedla většinou má vnitřní síla, a také cit pro zodpovědnost a láska k mým bližním. Bez štěstí nelze riskovat..."A o tom to je" (smích).

SBLÍŽENÍ:

 

Jednak se mi vybaví má píseň, ke které napsal text Pavel Žák. Pokládal jsem její uskutečnění jako velkou výzvu nejen ve své tvorbě. A také samotný pojem sblížení je prý naprosto české slovo, které se v podstatě nedá do žádného jazyka přeložit. Aspoň mi to před natáčením Pavel Žák vysvětloval.

ŠANSON:

Určitě jsem si nemyslel, aspoň ze začátku mé tvorby, že bych se ubíral přímo cestou šansonu. Ale nakonec pojem šanson není nic jiného než píseň, takže bych z tohoto pojmu nedělal nic zvláštního. Myslím, že je šanson položen především na obsahu textu (básně) a skvělé specifické interpretace.

TRHÁK:

Poslední dobou se vrátila oblíbenost tohoto filmu a jsem za to moc rád. Vždy mě přitahovala ta kontroverze, která předurčovala jeden druh diváků, kteří ten film nenáviděli, a tu druhou část těch, kteří ho milovali. Takový má být pravý dobrý film. Jako je den a noc.

UMĚLÁ INTELIGENCE:

Miluji to a nenávidím! Vidíte tu kontroverzi. Když dokážu dnes za pomocí AI složit a natočit píseň nebo skladbu jak z vážné, tak z popové hudby během několika sekund, a dokonce ji mohu prohlásit za své dílo, tak tam můj rozum končí a nastává „doba strachu“, co bude v budoucnu. Ještě, že se toho nedožiju (smích).

VDĚČNOST:

Jsem vděčný Bohu a svým rodičům, že jsem se narodil. To snad stačí, ne?

WALDEMAR MATUŠKA:

Úžasný zpěvák a bodrý člověk, škoda, že jsem pro něj napsal méně písní. Za jednu, a to s názvem Tvá země, mu budu vděčný po celý život.

ZNALA PANNA PÁNA:

Tuhle píseň jistě znají lidé z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Napadla mě hned a k tomu pak skvělý text Petra Markova, spoluautora filmu. Aspoň mohu o nějaké písni prohlásit, že je to skutečný hit!

ŽÁRLIVOST:

Je to, bohužel, nemoc, a musím se přiznat, že jsem jí byl i já posedlý. Nepříjemná součást našeho života. LÁSKA je to nejlepší…!

Připravil Robert Rohál

Foto archiv Vítězslav Hádl

(na snímcích je i část rodiny slavného hitmakera, ale také snímek s líbáním ruky s popiskem Vítězslava Hádla: Když zjistil, že jsem napsal hudbu k filmu Jak utopit doktora Mráčka, políbil mi za to ruku. No, kdo to má od jednoho z nejlepších světových fotbalistů?

Fotogalerie