Na SALIMĚ uvaří černé brambory i marinovaného kapra

25.02.2018 \\ Výstavy

Letošní veletrh SALIMA bezpochyby od 27. února potěší všechny milovníky jídla a představí bezpočet výtečných potravinářských výrobků – od lahodné kávy, přes voňavé sýry až po křupavé pečivo. Kdo chce polechtat chuťové pohárky hned celým chodem, určitě by si neměl nechat ujít gastronomickou show Gastrofest. Špičkoví kuchaři na něm budou vařit za přihlížení diváků, kteří hotové pokrmy budou moci rovnou ochutnat.

Každý den se bude vařit odlišný pokrm se zaměřením na určité suroviny. Na talíři se tak objeví například hovězí pupek s celerovým purée a černými brambory, letní fettucine s kalamáry nebo marinovaný kapr s křenovo-koprovou omáčkou. Pro ty, kteří holdují blízkovýchodní kuchyni, pak kuchaři vyšperkují zapečeného lososa s humusem a salátem tabbuleh.

Na pódiu se vystřídá řada léty zkušených mistrů kuchařského řemesla. „Jsem moc rád, že nás během čtyř veletržních dní navštíví jednička mezi všemi kuchaři Miroslav Dušek. Část svého pracovního života prožil ve Spojených státech. Vařil dokonce i pro několik amerických prezidentů,“ zve na kuchařskou podívanou šéf Gastrofestu Vladimír Tůma.

Mezi další kuchařské hvězdy, které na veletrh SALIMA zavítají, patří také Radek Příhonský a Tomáš Böhm, který vařil hostům na většině českých ambasád po světě. „Bez přehánění ho považuji za jednoho z nejlepších tuzemských kuchařů. Rozhodně je na co se těšit,“ doplňuje Tůma.

Mezinárodní potravinářské veletrhy se díky své dlouholeté tradici i podpoře mnoha odborných partnerů řadí k nejvýznamnějším oborovým akcím. A to nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Pravidelně oslovují odbornou veřejnost, avšak letošním ročníkem se výrazně přiblížily široké veřejnosti. Návštěvníci mohou mnoho českých i zahraničních specialit ochutnat a nakoupit. Zváni jsou také na nový Festival chutí, na kterém se představí na 50 českých i moravských minipivovarů.