Prošívaná deka: recept s příchutí prázdninové nostalgie

02.06.2024 \\ Recepty

Každý z nás si určitě pamatuje letní prázdniny u babičky plné vůně čerstvého pečiva, domácí marmelády a dalších chutných dobrot. Jednou z těchto nezapomenutelných pochoutek je bezesporu buchta s názvem Prošívaná deka – jednoduchý dezert, který přímo vybízí k nostalgickým vzpomínkám. Tento jednoduchý, ale lahodný recept spojuje kakaové těsto s chutnou a zároveň osvěžující tvarohovou náplní. Prošívaná deka bude také ideálním parťákem pro jakoukoliv příležitost, zejména pokud ji nazdobíte nějakým čerstvým sezónním ovocem.

Naše srdcová záležitost

Ach ty letní dezerty! Možná nám dáte za pravdu s tím, že pokud jde o letní koláče, buchty, dorty či moučníky, existují obecně dvě pravidla. Za prvé, aby byl dezert lehký a za druhé, aby byl svěží. A přesně to splňuje tato Prošívaná deka, která už nejednu deku na plovárně či v parku na pikniku dozdobila a která spadá do receptářů mnohých našich babiček. Tvaroh je její hlavní ingrediencí, který jí dodává svěžest a vláčnost a jednoznačně patří mezi potraviny, které my Češi prostě můžeme. I přes mírný pokles v posledních sledovaných letech se totiž držíme z hlediska konzumace mléčných výrobků na vrcholu. Naše roční spotřeba se pohybuje mezi 260-270 kg na osobu, z toho 18,7 kg tvoří samotný tvaroh (údaje z roku 2022)[1]. Shodneme se tedy na tom, že tvaroh je pro mnohé z nás srdcovou záležitostí! Máme ho rádi samotný, v omáčkách, ale především v dezertech, a to zejména v těch letních, jelikož tam opravdu nemůže chybět. Pokud ho doplníte o nějaké sezónní ovoce, o které zrovna v létě není rozhodně nouze, máte úspěch jednoznačně zaručen. Tak co, kdy si s námi tuto Prošívanou deku připravíte? Sezóna jahod je totiž za dveřmi.

Volba správné mouky je klíčem k úspěchu

Polohrubá mouka Babiččina volba je nenahraditelným pomocníkem v kuchyni pro přípravu tradičních receptů. Díky své struktuře se polohrubá mouka dokonale hodí pro výrobu bábovek, buchet a koláčů a dodává jim požadovanou konzistenci a šťavnatost. Při přípravě těsta může tato mouka často zastoupit hladkou mouku, a to částečně nebo dokonce zcela, přičemž zachovává charakteristickou chuť a texturu pečiva. Pokud doma nemáte k dispozici mouku polohrubou, můžete jako alternativu použít Univerzální mouku Babiččina volba. Ta díky své optimální struktuře a kvalitě lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky, což ji činí vhodnou pro téměř všechny recepty vyžadující mouku – ať už jde o pečení, obalování nebo zahušťování pokrmů. S touto univerzální volbou se každý kuchař může cítit jistě, že jeho pokrmy budou vždy dokonale zpracované a chutné.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

Náplň:

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • trocha mléka k naředění

Postup:

Nejprve připravte kakaové těsto. V misce smíchejte všechny suroviny na kakaové těsto, včetně polohrubé mouky Babiččina volba, moučkového cukru, kakaa, prášku do pečiva, vejce, mléka a oleje. Tuto směs pak nalijte do máslem vymazané zapékací misky, která bude sloužit jako forma pro dezert. 

Nyní se přesuňme k přípravě náplně. V další misce promíchejte všechny suroviny na náplň, tedy tvaroh, moučkový cukr, žloutek a vanilkový cukr. Poté nabírejte menší porce této náplně lžící a dávejte je do kakaového těsta většími kapkami, které mohou být rovnoměrně rozložené po povrchu. 

Nyní je čas na pečení. Předehřejte troubu na 170 °C a vložte misku s připraveným dezertem do trouby. Pečte pomalu asi 20–30 minut, dokud nezíská krásně zlatavou barvu a nezdá se pružná na dotek. Po upečení nechte dezert trochu vychladnout před servírováním, aby se snadněji krájel. 

Tímto postupem si můžete snadno připravit vynikající rychlý a snadný dezert a užít si chvíle plné nostalgických vzpomínek na letní prázdniny u babičky.

[1] FOODNET. [online]. Praha: Informační systém Potravinářské komory ČR, 2024 [cit. 23.05.2024]. Dostupné z: www.foodnet.cz.