Brunch jako oslava odpočinku a dobrého jídla

05.05.2024 \\ Design/Domov

Víkendový brunch je ideální volba, jak si odpočinout a načerpat novou energii pro výzvy nadcházejících dnů. Elegantně prostřený stůl plný skvělého jídla u vás doma či nevšední gastronomický zážitek z prostředí moderního podniku ve víru velkoměsta. Kde si lahodný brunch vychutnáte vy?

Esence víkendových rán

Samotné pojmenování napovídá, že se jedná o propojení snídaně s obědem do jedné velké hostiny. Slovo „brunch“ je složeninou anglického „lunch“ a „breakfast“ a jeho první zmínky sahají až do dávného 19. století. Anglický autor Guy Beringer přišel s nápadem nahrazení tradičních nedělních obědů méně formální variantou, která tehdejší pravidly svázané společnosti dovolí si užít klidné nedělní ráno po dlouhé sobotní noci. Brunch byl velmi populární i ve Spojených státech, kde jej proslavily především hvězdy stříbrného plátna, kterým kvůli natáčení chyběl pravidelný režim a stanovená rutina.

Víkendová pomalá rána nejsou ničím jiným než svátkem dobrého jídla a pití. Jemné vejce benedikt s krémovou holandskou omáčkou či domácí nadýchané vafle zasypané čerstvými borůvkami a malinami. Připravit si můžete jakýkoliv oblíbený pokrm, který udělá radost nejen vám, ale i vašim milovaným strávníkům. Fantazii se meze nekladou!

Pozdní snídaně, která nemá chybu!

Bezstarostné víkendové dopoledne, kde hraje prim výborné jídlo a pití. I takto jednoduše lze vystihnout podstatu skvělého brunche, ke kterému se ve vzpomínkách budete rádi vracet. Neexistují žádná striktní a jasně definovaná pravidla, která je třeba ctít, aby vaše pozdní snídaně či brzký oběd sklidil úspěch. Obklopte se vašimi blízkými, zapomeňte na povinnosti a vychutnejte si výborné pokrmy, protože právě klidná a pohodová atmosféra je esencí dokonalého víkendového rána!

Kouzlo brunche se ukrývá v osobitosti a kreativě každého z vás. Máte rádi roli hostitele a potrpíte si na drobné detaily? Pozvěte své kamarády na zahradní brunch a připravte pro ně gastronomickou podívanou s doprovodným programem! Nebo jste naopak vyznavači profesionální kuchyně, která se o vás královsky postará od začátku až do samotného konce? V tom případě neotálejte a svůj nejoblíbenější podnik navštivte! Brunch může mít nespočet podob a je jen na vás, jaká je vašemu srdci nejblíž.

Kam za chutným brunchem v Praze?

Občas jsou chvíle, kdy se i příprava pozdní snídaně může zdát příliš namáhavou činností, a je tedy třeba vymyslet alternativu, která za nás problém jednoduše vyřeší. Oblečte si pohodlné kalhoty, nasaďte boty a vydejte se do města! Pražská metropole je protkaná skvělými podniky a výjimečnými místy, která vaše očekávání zcela jistě naplní. A pokud nejste z Prahy, můžete dopolední brunch využít jako záminku pro celodenní výlet po historických místech hlavního města! Do jakých podniků ale zavítat a kde získat inspiraci na neotřelý víkendový brunch?

Pokud jste milovníkem secesní výzdoby a vídeňského stylu, vydejte se za gastronomií do věhlasného Cafe Savoy na Malé Straně. Překvapí vás nejen krásný interiér, ale také konvenční nabídka se špetkou noblesy. Opakem tradičního přístupu malostranského podniku je například inovativní a nezaměnitelná kuchyně karlínské Esky. Úcta k tradici s důrazem na  nekonečnou kreativu se odráží v každém pokrmu, který pro vás v industriálních prostorách šéfkuchaři připraví. Za chutným brunchem můžete vyrazit také do nedávno otevřeného Bistra Karel, které se nachází v poklidné části Prahy nedaleko oblíbeného parku Stromovka.

Dotaženo do posledního detailu!

Talíř plný nadýchaných lívanců doplněných o příjemně nakyslý ostružinový rozvar se neobejde bez skleničky vychlazeného nápoje, který voní po mátě, ale hned po prvním loku cítíte pestrost středomořských citrusů a jemnost letních jahod. Sobotní brunch se nenese pouze ve znamení dobrého jídla, ale také osvěžujícího pití. Tradičním aperitivem je pomerančová mimóza, kterou si jednoduše připravíte smícháním vychlazeného prosecca a 100% pomerančového džusu. Co však nudnou klasiku nahradit daleko zajímavějším drinkem, který vaší víkendové tabuli dodá šmrnc a styl? Originální alternativou alkoholické mimózy může být například domácí ledový čaj ochucený čerstvým ovocem!

Ledový čaj ochucený čerstvým ovocem

Bez použití cukru, přesto plný sladké a výrazné chuti! Připravte si jednoduchý ledový čaj a osvěžte se sklenicí plnou vitamínů a zdravých oxidantů.

Ingredience:

  • 1,2 l vody (nejlépe filtrované)
  • 4 porce ovocného čaje
  • 1 polévková lžíce sušeného ibišku
  • 1 krvavý pomeranč
  • 8 jahod
  • 100 g borůvek
  • 7 snítek máty

Postup:

  1. Do rychlovarné konvice dejte vařit 1,2 l vody na 100 °C. Do konvice s čajovým sítkem odměřte 4 porce čaje nebo vložte 4 čajové sáčky, přidejte ibišek a nechte louhovat podle návodu na obalu.
  2. Čaj nechte vychladnout a přelijte jej do džbánu.
  3. Nakrájejte krvavý pomeranč na měsíčky a přidejte ho do džbánu.
  4. Jahody nakrájejte na plátky a dejte do džbánu. Nakonec vhoďte borůvky a čerstvou mátu.
  5. Směs s ovocem nechte chladit po dobu 3 hodin a podávejte s ledem.

Fotogalerie