Výstava Pavlíny Gardianové v Jilemnici je potravou pro duši

29.03.2017 \\ Kultura

V Krkonošském muzeu v Jilemnici máte možnost až do 16. dubna navštívit výstavu obrazů něžné surrealistky Pavlíny Gardianové. Pod názvem Znamení můžete objevovat mladé zrozené jaro, zátiší i fragmenty postřehů z cest a života samotné autorky. Její vnímání krásy a detailů tvořících svět, má jisté souvislosti s řadou záchytných bodů, ze kterých se dá vycítit, že její život není prázdný, ale je protkán pozitivní energií, která z jejích děl přímo sálá. Vše, co Pavlína Gardianová tvoří, jde z hloubi její duše a navíc svoji tvorbu vnímá jako poslání.

Vernisáž, která byla i plánovanou oslavou narození malířky, dala prostor i hudbě. O malý koncert se postarala zpěvačka Jana Koubková a společně s Ondřejem Kabrnou jej věnovali nejen malířce – oslavenkyni, ale také všem přítomným. Zazněl jazz, swing, lidová hudba, ale i třeba J. S. Bach. Po svém vystoupení zpěvačka prozradila, jak vnímá malířčiny obrazy: „Pavlína Gardianová je osobnost velmi milá a bezprostřední a pochopitelně, že její obrazy nenechají nikoho lhostejným!“ 

Procítěný proslov zazněl i z úst MUDr. Jaroslava Zvěřiny, který excelentně popsal, jak vnímá obrazy on: „Obrazy svými náměty i způsobem provedení ukazují vyzrálé umění a spolehlivý smysl pro krásu s lehkým nádechem tajemna a něhy. Malířka nás vede k přemýšlení o hlubším významu jejích portrétů, ženských aktů i zátiší. Romantika se v jejích dílech střídá se surrealistickými fantasiemi a laskavým realismem,“ řekl obdivovatel tvorby něžné surrealistky. Prozradil, že se cítí skutečně obohacen o celou škálu pozitivních podnětů.

„Název výstavy v sobě skrývá nejenom náznak začínajícího jara, ale také odkaz na blížící se Velikonoce,“ pronesl Jan Luštinec.  Byl nadšený ze všech nových vjemů, které výstava skýtá a byl také potěšen zájmem všech přítomných „V něžných obrazech našli nejenom poezii a krásu, ale také moudrost, tedy trojici vlastností, jež vytvářejí skutečné umění. Bezděky tak potvrdili, že právě takové prožitky naše citově vyprahlá společnost potřebuje,“ tato slova ředitele muzea můžeme všichni jen potvrdit.

Téměř žádná vernisáž Pavlíny Gardianové v jejím rodném kraji se neobejde bez vzpomínek na akademického malíře, grafika, ilustrátora a pedagoga Vladimíra Komárka. Bylo až dojemné, jak dychtivě naslouchal plný sál tomu, jaká bývávala setkání dvou umělců a bylo i patrné, že řada z nich je pyšná na to, že tyto dvě výjimečné osobnosti jsou do jisté míry součástí i jejich životů.

Výstava Znamení v Erbovním sále Krkonošského muzea skutečně vystihuje, co má umění přinášet, má v sobě vše, čím má obohacovat. Za zmínku jistě také stojí to, že Pavlína Gardianová zahájí 7. dubna v Bratislavě v Pálffyho paláci další svoji výstavu BODY &SOUL.

Fotogalerie