Lukáš Csicsely si za Předvečer svatého Mikuláše obdržel cenu Audiokniha roku

29.04.2024 \\ Knihy/Výstavy

Mikulášský příběh pro celou rodinu zaujal porotu prestižní ankety Audiokniha roku 2023. Audioknižní minisérie Předvečer svatého Mikuláše proměnila všechny nominace a odnesla si prvenství hned ze tří kategorií, což je v rámci letošního ročníku nejvíce ze všech titulů. Na stupních vítězů se titul z dílny Audioteky umístil i v kategorii Absolutní vítěz, kde obsadil třetí příčku. Kromě 34letého Lukáše Csicselyho oslovil porotu i debut 23letého Jana Dvořáčka. Jeho audiodetektivka Genius Loci je výsledkem spolupráce Audioteky a FAMU. Na Audioknize roku 2023 se stala druhou nejlepší dramatizací.

Minisérie Předvečer svatého Mikuláše získala na Audioknize roku 2023 první místo v kategoriích Nejlepší dramatizace, Nejlepší audiokniha pro děti a mládež a Nejlepší zvuk – dramatizace. Iniciační příběh hlavního hrdiny Petra se odehrává v období oslav Mikuláše, kdy je město plné čertů. Autoru Lukášovi Csicselymu se podařilo skloubit grotesknost, humor a dobrodružství do podoby, která zaujme posluchače napříč věkovými skupinami. Dílo vyniká jak poutavým textem, tak originálními audio kulisami. Velká část natáčení probíhala v exteriérech, především v pražském parku Stromovka. Pozoruhodné bylo i herecké obsazení, kterého se chopili mladí interpreti. V hlavní roli se představil Dan Vano. Jeho hereckým souputníkem se stal Martin Kyšperský, který rovněž složil titulní píseň minisérie. Zásadní role vypravěče se zhostil Saša Rašilov, který se spolu s dalšími účinkujícími, členy Dismanova rozhlasového dětského souboru, osobně zúčastnil vyhlašování Audioknihy roku 2023.

„Tenhle příběh o rozpadu dětského přátelství v kulisách hrubého a někdy magického maloměsta je pro mě niterní záležitost. Já jsem měl velkou radost už z nasazení, s jakým se ho chopil režisér, zvukař a celý tým. A zjištění, že minisérie rezonuje mezi různými typy posluchačů, je super,” říká k ocenění sám autor Předvečera svatého Mikuláše Lukáš Csicsely.

„Podpora mladých českých tvůrců je pro nás důležitá a věnujeme se jí systematicky. Velmi nás proto těší, že i odbornou porotu Audioknihy roku zaujala jejich díla. Trojnásobné prvenství Předvečeru svatého Mikuláše je výjimečné. Radost máme také ze stříbra pro Genius Loci, s jehož autorem Janem Dvořáčkem už chystáme vydání dalšího titulu,“ upřesňuje za Audioteku šéfproducent Michal Sieczkowski.

Příležitost pro mladé talenty

Genius Loci je prvním projektem, který se uskutečnil v rámci spolupráce Audioteky a Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU). Na katedře scenáristiky a dramaturgie tu mohou studenti již třetím rokem navštěvovat seminář zaměřený přímo na audioknižní tvorbu. Genius Loci byl vybrán z 21 děl, která v rámci prvního ročníku semináře vznikla a která jejich autoři přihlásili. Spolupráce s Janem Dvořáčkem se Audiotece osvědčila, a tak už letos na podzim plánuje natočit jeho nový počin, který nese pracovní název Komando.

Na podzim 2024 se bude točit i další titul vzešlý ze spolupráce s FAMU. Z děl, která studenti přihlásili v druhém ročníku semináře, nejvíce zaujal Poslední čaj od Michala Schmidta. Vypráví o pohřešovaných haličských Židech z Ukrajiny a Polska, kteří se v roce 1919 ztratili za nejasných okolností v Třebíči. Roku 1925 se vše vyjasnilo. Ukázalo se, že byli zabiti a snězeni místními kanibaly. Příběh sleduje syna jednoho ze zmizelých, Sašu, který se nemůže vyrovnat se ztrátou svého otce a nevěří, že by jen tak utekl.

Ocenění pro tituly v superprodukčním zpracování

Audiotece je vlastní nejen podpora autorské tvorby, ale také neustálé zkvalitňování posluchačského zážitku. Každoročně tak v její nabídce přibývají nové tituly v superprodukčním zpracování, které je postavené na propracovaném zvukovém plánu, speciálních efektech a výjimečném hereckém obsazení. Díky tomu dominovala na Audioknize roku v kategoriích Nejlepší dramatizace a Nejlepší zvuk – dramatizace. V první jmenované doplnily vítězný Předvečer svatého Mikuláše právě Genius Loci, detektivka Agathy Christie Svědkyně obžaloby a audioseriál Petra Kolečka Tirák. Ve druhé zmíněné pak byly nominovány výhradně tituly z produkce Audioteky. Z prvního místa se opět radoval tvůrčí tým Předvečeru svatého Mikuláše, následovaly tituly Já, vrah 2, Sluha dvou pánů a Svědkyně obžaloby.

Úspěšný ročník

Na nejvyšší stupně se z dílny Audioteky dostala také životopisná série Jiří Lábus – portrét, která se umístila druhá v kategorii Nejlepší mluvené slovo mimo kategorie. Celkově byly v letošním nominacích její tituly zastoupeny čtrnáctkrát, což je nejvíce v historii jedné z největších audioknižních platforem v Česku.