Sdílené koloběžeky jsou technologiemi přímo prošpikované, usměrňují i jezdce

20.04.2024 \\ Tech/Auto/Moto

Do nové sezóny vstupuje Bolt s celou paletou bezpečnostních prvků v čele s unikátním systémem bodování jezdců, díky kterému se loni podařilo snížit podíl problémových jízd téměř na nulu. Zároveň loni opět výrazně vzrostl počet jízd absolvovaných českými uživateli.

Před lety byl Bolt prvním provozovatelem sdílené mikromobility, který v Česku zavedl povinnost odkládat koloběžky pouze na k tomu určených místech vyjednaných se samosprávou. Na umělé inteligenci založené vyhodnocování toho, zda-li je koloběžka správně zaparkovaná, se nyní dále zpřesní díky integraci řešení Visual Parking System využívající nástroje rozšířené reality. Jezdec totiž nejenže musí koloběžku Bolt zaparkovat na vyhrazeném stání, ale také aniž by překážela chodcům či ostatní dopravě.

Za bezohledné odkládání koloběžek přitom mohou být uživatelé aplikace Bolt sankcionováni. Již od loňské sezóny platforma Bolt uplatňuje jedinečný systém bodování jezdců, který funguje na stejném principu jako trestné body pro řidiče. A to včetně toho, že opakované porušení pravidel může skončit vyloučením uživatele z aplikace. Mezi další postihované prohřešky patří také ježdění smykem, jízda ve dvou či nebezpečné brždění. Po zahrnutí do tohoto bodového systému a následného upozornění uživatele spadl jejich počet všech prohřešků na pouhou desetiny procent ze všech jízd.

I s ohledem na to, jak velmi se opatření tohoto druhu osvědčila, dozná sada bezpečnostních prvků v rámci aplikace Bolt letos dalšího rozšíření. Jednou z novinek pro začínající sezónu je hlasové upozornění na zákaz jízdy po chodnících, který koloběžka jezdci připomene při každém odemknutí. Mezi další, již spuštěné bezpečnostní funkce aplikace Bolt patří test kognitivních schopností uplatňovaný o víkendových večerech v místech s bujarým nočním životem, jehož složení je podmínkou pro odemknutí stroje.

„Bezpečnost provozu sdílených koloběžek či také kol je hlavní prioritou pro každého provozovatele mikromobility, pouze Bolt ovšem uplatňuje takto širokou paletu technologických i systémových opatření. Která se navíc ukazují být velmi efektivní – jak vyplývá z našich dat, s každým zavedením nového bezpečnostního prvku se počet nehod či jinak problematických jízd zase o něco sníží. V současnosti tak 99,97 procent výpůjček koloběžek Bolt proběhne bez jakéhokoliv incidentu,“ shrnuje hlavní přínos neustálého inovování služby mikromobility Bolt její manažer pro Česko a Slovensko Peter Mesarč.

Zelené stroje jsou navíc již od roku 2022 pojištěny pro případ úrazu jezdce i škody způsobené ostatním účastníkům provozu. A to i přesto, že se nově zavedená povinnost sjednat povinné ručení pro elektrokoloběžky na stroje Bolt vzhledem k jejich nižší váze nevztahuje.

Zatímco loni se platforma Bolt soustředila hlavně na zdokonalování svojí služby mikromobility, letos dojde k její další expanzi napříč republikou. Sdílené elektrokoloběžky či také elektrokola Bolt jsou nyní k dispozici nejen v ulicích Prahy, Brna a Ostravy, ale také například v Olomouci, Pardubicích, Českých Budějovicích či Frýdku-Místku. Vzhledem k vysokému zájmu o tento mimořádně efektivní prostředek městské dopravy však platforma Bolt letos plánuje vstup do několika dalších českých měst.

O Boltu

Bolt je evropskou superaplikací, jejíž misí je dělat dopravu po městě dostupnější, bezpečnou a udržitelnou. Platforma Bolt již slouží 150 milionům zákazníků ve 45 zemích a více než 400 městech napříč Evropou a Afrikou. Bolt usiluje o urychlení přechodu od vlastnění automobilů k sdílené mobilitě, a nabízí lepší alternativy včetně odvozu autem, sdílení automobilů a elektrických koloběžek, stejně jako doručování jídel a potravin.