Ženy volí vitaminy, muži se častěji otužují, starší lidé jarní únavu neřeší

12.04.2024 \\ Zdraví

Po několika měsících ve znamení krátkých dní, chladnějšího počasí a všeobecných tendencí trávit více času v teple domova přichází všemi vítaná změna – jaro! Hřejivé sluneční paprsky vlévají lidem do žil pozitivní náladu, přesto se většina populace s příchodem jara potýká s nedostatkem energie, vyčerpáním a pocitem přetaženosti. Řeč je o jarní únavě, fenoménu, jemuž někteří nepřikládají velkou váhu a jiní naopak plně pociťují jeho projevy. Podle nejnovějšího průzkumu1 farmaceutické společnosti STADA tento jev každoročně ovlivňuje až 70 % české populace.

Vyčerpané a ospalé se cítí více ženy

S jarní únavou se dle průzkumu ve větší míře potýkají ženy a zároveň mladší věková kategorie do 39 let. Více ji též pociťují lidé, kteří uvedli, že jsou neustále nebo velmi často ve stresu. Jako nejčastější projev jarní únavy uvedlo 80 % dotázaných vyčerpání a ospalost, 45 % respondentů náladovost a podrážděnost, 36 % trápí bolest hlavy, kloubů nebo svalů a 34 % cítí přetažení a mají problém s usínáním.

Tělo tímto způsobem reaguje na přechod mezi zimou, obdobím omezené aktivity, nedostatku přírodního vitamínu D a často i konzumace těžších jídel, a jarem, které přímo vyzývá k aktivnějšímu pobytu venku, na nějž se ovšem často nedostává energie.

Dobíjí nás především slunce, spánek a vitaminy

Téměř polovina dotazovaných, jež se potýká s projevy jarní únavy, volí častější pobyt venku a čerpání vitaminu D ze slunečních paprsků. 39 % potom dává přednost spánku, 33 % doplňuje vitaminy prostřednictvím pestré stravy, 30 % zvyšuje pitný režim a 29 % dotazovaných volí příjem vitaminů formou doplňků stravy. Zvýšený příjem vitaminů v jakékoli formě preferují především ženy. Zástupci mladší věkové kategorie do 29 let pak více zařazují fyzickou aktivitu a úpravu pitného režimu, častěji též sahají po kávě, sladkostech a energetických nápojích. Lidé nad 60 let v porovnání s ostatními věkovými kategoriemi častěji uvádí, že s příznaky jarní únavy nijak nebojují a čekají, až sama přejde.

V tomto období je důležité podpořit regeneraci organizmu například odlehčením jídelníčku, celkovým okysličením na čerstvém vzduchu, dodržováním kvalitního spánkového režimu a zvýšením příjmu vitaminů a minerálů společně s dostatečným pitným režimem. K vyváženému a pestrému jídelníčku je též vhodné zařadit kombinace doplňků stravy podporujících regeneraci fyzických a psychických sil.

Energetickou vzpruhu pro tělo i mysl poskytne například guarana, rostlina pocházející z pralesů Amazonie, která je po staletí považována za elixír života podporující imunitu. Populárním energetickým doplňkem se stala díky vysokému obsahu kofeinu. Pomáhá zvýšit bdělost a soustředění, podporuje fyzickou aktivitu a povzbuzuje tělo. Podporuje též normální duševní výkonnost a snižuje duševní únavu. Tip: Guarana 800 mg od Walmarku.

Dalším výkonným pomocníkem je ženšen korejský, známý adaptogen, který pomáhá tělu vyrovnat se se změnami jakéhokoliv charakteru, například i se stresem. Podporuje mozkovou aktivitu, zlepšuje kognitivní funkce a pomáhá zvýšit koncentraci a bdělost. Pomáhá též zachovat optimální tělesnou výkonnost, vytrvalost a udržet energii a vitalitu. Je proto vhodný v období nadměrné únavy a vyčerpání. Tip: Ženšen korejský od Walmarku.

Ke snížení míry únavy a vyčerpání pomůže i kombinace magnesia a vitaminu B6. Magnesium přispívá k normálním svalovým funkcím a udržování zdravých kostí a zubů. V kombinaci s vitaminem B6 podporuje energii a společně přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Je také nezbytné pro normální nervové a psychické funkce. Vitamin B6 podporuje též imunitní systém. Tip: Magnesium + B6 od Walmarku navíc obsahuje laktát hořečnatý, organickou sůl s dobrou vstřebatelností.

Dále je vhodné v tomto období doplňovat koenzym Q10, jehož přirozená tvorba v těle s rostoucím věkem klesá, proto je dobré dodávat ho tělu ve formě doplňků stravy. Tip: Koenzym Q10 od Walmarku.

Ke snížení únavy a vyčerpání skvěle pomůže též kombinace železa s doplňkovými vitaminy a minerály (C, E, B12, hořčík, selen, zinek, kyselina listová). Železo COMPLEX 20mg od Walmarku obsahuje glukonát zinečnatý, organickou sůl pro lepší vstřebatelnost. Pro podporu energie a vitality v období zvýšené zátěže jsou ideální též vitaminy skupiny B spolu s vitaminem C. Přispívají totiž ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normálnímu energetickému metabolismu a podporují normální funkci nervového systému. Tip: B-komplex PLUS s vitaminem C od Walmarku.

Na zdraví a celkovou pohodu organismu dlouhodobě působí též rovnováha střevní mikrobioty. Střeva jsou branou k našemu zdraví, nachází se v nich až 70 % imunitních buněk. Jejich prostřednictvím střevní mikrobiota ovlivňuje všechny systémy těla. Střeva jsou též místem vzniku 90 % serotoninu, známého jako hormon štěstí, proto ovlivňují i to, jak se cítíme a jakou máme náladu. Z toho důvodu je důležité věnovat jim dostatečnou pozornost i v průběhu jara, kdy naše rozpoložení ovlivňuje nedostatek energie. Klíčová je rovnováha a rozmanitost střevní mikrobioty, ke které ovšem neexistuje žádná rychlá zkratka. Její vztah k imunitnímu systému i celému organismu se tvoří dlouhodobě. Pro harmonii tohoto vztahu je důležitá zdravá strava bohatá na vlákninu, dostatek pohybu a odpočinku. Na podporu rovnováhy střevní mikrobioty je vhodné pravidelně doplňovat probiotika a prebiotika prostřednictvím doplňků stravy, např. značky Biopron.

1 Výzkum byl proveden v březnu 2024 agenturou STEMMARK na reprezentativním vzorku české dospělé populace o velkosti 1 000 respondentů.