Oblíbení společníci jarních výletů – zelňáky!

11.04.2024 \\ Recepty

Teploty konečně stoupají a slunečné dny pomalu převažují. To znamená jediné, jaro je v plném proudu! Toto počasí s sebou přináší spoustu energie a optimismu a přímo vybízí k jarní procházce či výletu. Důležitým aspektem těchto aktivit je ale správná volba svačiny. Jestli přemýšlíte nad něčím nevšedním, co není zrovna obloženou houskou nebo chlebem a řízkem, máme tu pro vás jeden tip! Jsou jím tyto jarní zelňáky, které zpestří nejeden výlet, a navíc máte jistotu, že saháte po zdravější a vydatnější alternativě, která rodinu či přátele jistě potěší a stane se příjemnou odměnou leckterých jarních aktivit!

Vitaminová bomba zvaná zelí

Zelí. Další položkou seznamu kontroverzní zeleniny, ihned po špenátu či brokolici. Ačkoliv není zelí jistě tak kontroverzní jako například koriandr, i v tomto případě se najdou jeho stoupenci i zarytí odpůrci. Jak to u těchto potravin se dvěma fankluby bývá, i zelí je samozřejmě velmi prospěšné, babičkami velmi doporučované v přechodných měsících, kdy je naše imunita v největším ohrožení. Z toho důvodu jeho hlavní sezóna začíná příhodně v zimních měsících, záleží ale samozřejmě na typu odrůdy. Co mají ale všechny odrůdy společné, je vysoký obsah vlákniny a navíc je zelí nízkokalorickou potravinou. Je také bohaté na vitamin C, obsahuje ale i vitamin E, kyselinu listovou a spoustu minerálů, mezi které se řadí například vápník a hořčík[1]. Dalším velkým benefitem zelí je, že je zeleninou mnoha tváří a lze ho připravit na nesčetné množství způsobů. Tím nejznámějším, nejrozporuplnějším, ale zároveň nejoblíbenějším je jednoznačně kysané zelí. Lze ho využít jako přílohu, náplň slaných štrůdlů anebo například do zelňáků! Ty jsou skvělým jarním receptem, který se jistě stane jednou z oblíbených večeří či svačin. Se zeleninou jsou navíc ideálním společníkem jarního výletu.

Kvalita vs. značka

Mouka je hlavní složkou téměř každého pečení a není proto divu, že je také základem každého pekařského úspěchu. Z toho důvodu je dobré si za kvalitu pár korun připlatit, na druhou stranu je třeba si dávat pozor, zdali připlácíte opravdu za kvalitu, a nikoliv za značku. Například Babiččina volba nabízí široké portfolio různých mouk, od těch speciálních na různé druhy pečiva, až po ty tradiční jako je hladká, hrubá a polohrubá mouka. Všechny mouky zaručují svou nejvyšší kvalitu, a nejen proto některé z nich obdrželi označení Klasa či doporučení nezávislými testovateli. To je také hlavním důvodem, proč po moukách Babiččina volba sahá i cukrář Josef Maršálek.

Kvalita se těžce sleduje bez srovnání, proto ji můžete nejlépe posoudit u těch druhů mouk, které běžně používáte. Hladkou mouku používá při pečení téměř každý a je hlavní složkou i tohoto receptu na jarní zelňáky, což je skvělá příležitost k otestování hladké mouky Babiččina volba. Tato mouka je vyrobena ze 100 % české pšenice, a vzhledem ke kvalitě, kterou nabízí, je držitelkou značky Klasa. Pokud byste rádi sáhli po ekologičtější alternativě, je vám k dispozici i Bio hladká mouka této značky!

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g moučných brambor typu C
  • 100 g hladké mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 100 g slaniny, pancetty nebo škvarků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • olej nebo sádlo na smažení
  • ubrousky na odsátí přebytečného tuku

Postup

Nadrobno nakrájenou slaninu orestujte na pánvi. Přidejte nakrájené nebo nastříhané zelí, krátce poduste a nechte zcela vychladnout.

Mezitím si připravte brambory. Syrové je nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a poté promíchejte s připraveným zelím z pánve a zbylými surovinami. Česneku můžete dát podle chuti i více.

Dochuťte majoránkou, solí a pepřem – ten lze naopak vynechat.

Smažte placky na oleji nebo sádle na středním plameni dozlatova a dokřupava jako bramboráky.


[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 03.04.2024]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/998-zeli. ISSN 2695-0340.