Jak špatné držení těla ovlivňuje kvalitu spánku

09.04.2024 \\ Design/Domov

Špatné držení těla se stává stále častějším problémem v moderním životě a má zásadní dopad nejen na fyzické zdraví, ale i na kvalitu spánku. Od špatných pracovních návyků až po nedostatek pohybu, různé faktory přispívají k tomuto problému, který má vliv na miliony lidí po celém světě. Český výrobce matrací Moravia Comfort bere v rámci své dlouholeté tradice toto důležité téma v potaz a svou nabídku doplňuje o matrace s vynikajícími ergonomickými vlastnostmi.

Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu či nesprávné pohybové stereotypy, ale překvapivě také psychický stres. To všechno může vést k bolestem zad, krčních svalů, k obtěžujícím poruchám spánku a dalším zdravotním problémům. Důsledky těchto problémů přitom nemusíte pociťovat jen během dne, ale i v noci, kdy se projeví především nespavostí, jejímž výsledkem je únava po probuzení nebo snížená produktivita v průběhu dalšího dne.

Spánek a držení těla

Význam správného držení těla v noci nelze přeceňovat. Během spánku totiž dochází k obnovení a regeneraci těla, a správné držení může pomoci minimalizovat tlak na klouby a svaly, což vede k odstranění nepříjemných bolestí a kvalitnějšímu odpočinku. Špatné držení těla nutí svaly pracovat na maximum, a proto se můžete potýkat s větší únavou. Dopad má mimo to i na způsob, jakým dýcháte, což je ve výsledku pro kvalitní spánek stěžejní.  Mělké dýchání totiž může přispívat k úzkosti a způsobovat problémy s usínáním a nepřerušovaným spánkem.

Můžu ovlivnit držení těla, když spím?

Možná vám to přijde nemožné, ale můžete, a to vcelku jednoduše: polohou, do které se před usnutím uložíte. Jako nejhorší pro záda se jeví spánek na břiše, který způsobuje zvýšenou zátěž na páteř, zplošťuje její přirozené zakřivení a protože hlava je vždy otočená jen na jednu stranu, může vést i k bolestem krku a zad. Spaní na zádech je obecně doporučováno, ale pro lidi s poruchami spánku, jako je například spánková apnoe, nebo ty, co v noci chrápou, nejde o příliš ideální spánkové polohy. Mezi odborníky tak jasně vítězí spánek na boku, nejlépe tom levém, které podporuje návrat kardiovaskulárního systému, takže srdce může snadno pumpovat krev do celého těla. Když si navíc mezi kolena umístíte polštář mezi kolena, udržíte svou páteř v rovině a ráno budete pociťovat menší bolesti zad.   

Pomůže kvalitní matrace

Špatné držení těla je častým problémem, který může mít zásadní vliv na celkové zdraví a pohodu jednotlivce, a proto je potřeba snažit se ho co nejvíce minimalizovat. Matrace hraje v podpoře správného držení těla během spánku klíčovou roli. Pokud je vybraná správně, měla by poskytovat dostatečnou podporu páteři a distribuovat tělesnou hmotnost rovnoměrně, aby se minimalizovalo riziko vzniku bolestí zad a dalších nepříjemností spojených se špatným držením těla. Velmi nápomocné mohou být i speciální pomůcky, které vám v noci poskytnou větší komfort.

Kvalitní spánek je základem pro zdravý život a společnost Moravia Comfort si je toho plně vědoma. Český výrobce s dlouholetou tradicí poskytuje širokou škálu produktů navržených s ohledem na podporu správného držení těla během spánku. Kvalitní matrace, polštáře, ale i rehabilitační pomůcky přispívají k minimalizaci nepříjemných bolestí zad a svalů a podporují tak plnohodnotný odpočinek.

www.moravia-comfort.cz

Fotogalerie