Vychází nová deska hudebníka Karla Havlíčka – Pregnancy Music

09.03.2024 \\ Magazín

Vychází nové hudební album uznávaného hudebníka a skladatele Karla Havlíčka. Pregnancy Music je určené těhotným ženám a jejich miminkům, ale upoutá i ty, kdo hledají v hudbě zklidnění a relaxaci. Desku podpořil Ústav pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí (ÚPMD) společně s prémiovou Cybex, značkou designových a bezpečných produktů pro děti. Díky jejich spojení vznikl unikátní projekt zaměřený právě na matku a dítě.

Nápad na novou desku Pregnancy Music přišel spontánně s těhotenstvím manželky hudebníka Karla Havlíčka, Adély Havlíček. Hudba vychází z umělcova života, který od předchozí desky Spoken, jež vyšla v roce 2020, nabral nový směr a je odrazem jeho jak hudebního, tak životního vývoje. „Nová deska je mnohem intimnější, více zaměřená na můj osobní život. Věnoval jsem ji své ženě a miminku, které čekáme. Je ale určena i všem nastávajícím maminkám a jejich nenarozeným dětem. Pomáhá navodit klidnou a spirituální atmosféru a nacházet cestu sám k sobě,” sděluje hudebník Karel Havlíček o novém albu, které bude k dostání na všech streamovacích platformách od 5. 3. 2024. A dodává: „Album vzniklo také díky tomu, že často trávíme čas na cestách, nocujeme na různých místech, kde pak nemáme příliš kvalitní spánek.  I proto jsem vytvořil unikátní album, které navodí pocity klidu a bezpečí. Při poslechu můžete relaxovat a odpočívat.” Je přece známo, že hudba jako taková má už od pradávna pozitivní vliv na člověka, vyvolává emoce a dokáže navodit různé pocity.

„Poslech relaxační hudby během těhotenství může mít řadu příznivých účinků jak na nastávající maminku, tak na její plod. Melodické a uklidňující tóny mohou snížit hladinu stresu u budoucí matky, což přispívá k celkovému pocitu pohody a relaxace. Pocit klidu a bezpečí má potenciál pozitivně ovlivnit vývoj plodu, např. jeho nervový systém, a podpořit emocionální a intimní vazby mezi matkou a dítětem. Celkově lze tedy říci, že hudba v těhotenství není pouze potěšením pro ucho, ale i pro duši matky a jejího budoucího potomka. Vedle špičkové lékařské péče je toto další krok k zajištění optimálního psychického rozpoložení a pohody nastávajících maminek. A to přispívá k dalšímu zlepšení komplexní a profesionální péče našeho pracoviště,” říká prof. MUDr. Ladislav Krofta, CSc., MBA, zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě. Ústav plánuje využít tuto unikátní hudbu ve svých prostorách, aby navodila příjemnou atmosféru pro všechny přítomné nastávající maminky, ale i další návštěvníky ústavu. Absolutní novinkou pak bude zpřístupnění skladeb pro nově registrované těhotné ženy v ÚPMD prostřednictvím streamovacích služeb zdarma.

Křest alba se konal v prostorách pražské prodejny Cybex za účasti zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě L. Krofty.  „Velice nás těší, že jsme se mohli propojit s dvěma významnými institucemi, jakými jsou Ústav pro péči o matku a dítě v Praze Podolí a Cybex. Obě se vyznačují špičkovou péčí o pohodlí a bezpečí jak maminky, tak miminka,” komentuje spolupráci Karel Havlíček s manželkou Adélou. „Vážíme si této unikátní spolupráce a je nám ctí být u zrodu jedinečného projektu, jakým je deska Pregnancy Music,” vyjadřuje svoji podporu Martina Renč za Cybex.

Fotogalerie