Pravé masopustní kobližky

08.02.2018 \\ Recepty

Koblihy od nepaměti patří k masopustu, i když ony chutnají kdykoli v roce. Dohledali jsme pro vás recept starý dobrých 100 let. Bojíte se, že jsou příliš náročné? Můžeme vás ujistit, že pokud dodržíte postup, tak se vám určitě povedou.

Suroviny:

250 ml teplého mléka

500 g hladké mouky

50 g cukru krupice

30 g kvasnic

100 g másla

4 žloutky

2 lžíce rumu

2 vajíčka

špetka soli

½ lžičky nastrouhané citronové kůry

1 malá sklenička marmelády podle chuti

1 litr oleje na smažení

moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. V míse si mezi tím vyšleháme žloutky s cukrem. Přidáme ostatní suroviny a nakonec přidáme kvásek.
  2. Vyhněteme těsto, které nesmí být příliš řídké ani husté a necháme ho na teplém místě asi tak půl hodiny kynout.
  3. Vykynuté těsto vyválíme na posypaném válu moukou či podložce. Tloušťka těsta by měla být  0,5 cm, ze kterého vykrojíme kolečka hrnečkem.
  4. Na kolečko dáme marmeládu, kterou před použitím můžeme ochutit lžící rumu, překryjeme ho dalším kolečkem, okraje přitlačíme a zpevníme je tak, že je ještě jednou vykrojíme.
  5. Kobližky smažíme v rozpáleném oleji tak, aby byly zcela ponořené, ale přesto je otáčíme. Když je osmažené vyjmeme, pokládáme je na talíř se savou papírovou utěrkou.