Oslavte 29. únor s jarním quichem s brokolicí

28.02.2024 \\ Recepty

Kalendář hlásí únor, ale venkovní teploty jsou již jarní. Díky tomu se příroda začíná pomalu předčasně probouzet ze zimního spánku a přináší s sebou příval zářivých barev a chutí, které probouzejí naše smysly. Připravte se na příchod jara s lahodným kulinářským výtvorem a oslavte symbolicky vzácný výskyt 29. února a s ním jeden den inspirace navíc. Quiche s brokolicí totiž harmonicky spojuje obě roční období a díky přestupnému roku máme o jeden den více času se na pořádné jarní bujení připravit. Křehké těsto a svěží chuť brokolice se skvěle mísí s výraznou chutí modrého sýra a vytváří tak kontrast chutí, který zaujme i náročnější kuchaře. Tak s chutí do toho!

O den déle na vaření

Je to tady! Rok 2024 je přestupným rokem, a to stojí za zmínku. Přestupný rok je ten, který obsahuje jeden den navíc, aby byl kalendářní rok synchronizován s rokem astronomickým. Opakuje se každé čtyři roky a jeho původ sahá až ke starověkým civilizacím. V některých kulturách jsou dokonce přestupné roky spojeny s pověrami a folklórem. V Irsku se tradičně považovalo za nešťastné, když ženy žádaly o ruku v přestupném roce. Dnes už takové tradice téměř vymizely a můžeme se naopak těšit, že pro přípravy na jaro máme o jeden den navíc. Takové příležitosti si žádají i nové kuchařské zážitky, a tak se quiche dostává na talíře i v tomto předjarním únorovém období.

Brokolice – zelená bohyně

Brokolice je bohyní zeleniny a často považována za tzv. superpotravinu pro své živiny a potencionální zdravotní benefity. Předpokládá se, že pochází z Itálie, kde byla pěstována před více než 2000 lety. Dnes je to všestranná zelenina, která je plná základních živin, včetně vitaminů C, K a A, kyseliny listové, draslíku a vlákniny. Obsahuje také mnoho antioxidantů a podporuje zdraví srdce, trávicího traktu a kostí. Vychutnejte si jí i v teplé variantě jako součást našeho jarního quiche.

Hladká mouka na křehká těsta

Krásně vláčné a lehké těsto, s příjemným „křup“ po skousnutí. Pro dosažení perfektně lehkého a křehkého těsta pro přípravu quiche vám zajisté pomůže mouka vytvořená speciálně pro křehká těsta. Naším tipem je hladká mouka na křehká těsta od značky Babiččina volba. Mouka je vyvinutá speciálně na těsta, která mají při vyvalování držet tvar. Má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá. Vhodná je na vykrajování, například na přípravu lineckého cukroví či čajového pečiva. Hodí se ale i na slané pečení,

jako jsou slané koláče, quiche nebo sýrové tyčky. Zkrátka všemožné pochutiny, u kterých po upečení chcete, aby byly v ústech příjemně křehké. Mouku Babiččina volba na křehké pečivo koupíte na kosik.cz a na itesco.cz. Pokud tuto speciální mouku neseženete, použijte klasickou hladkou.

Ingredience

  • 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo + mouka na poprášení
  • 140 g másla na kousky
  • ½ lžičky soli
  • 8 lžic vody

Na náplň:

  • 1 cibule nebo šalotka na měsíčky
  • spařená brokolice nasekaná na menší kousky
  • 1 balení modrého sýra typu niva
  • 1 balení tvarohu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 vejce

Postup:

Z mouky a másla udělejte drobenku, přidejte vodu a vypracujte těsto. Dejte ho na 30 minut vychladnout do lednice.

Poté těsto vyválejte do tvaru kruhu, který je o něco větší než vaše koláčová forma. Těsto přeneste do formy a zatlačte tak, aby formu dokonale kopírovalo. Okraje těsta mohou formu lehce přesahovat. Dejte na chvilku do lednice.

Na těsto poté položte pečicí papír a zatěžkejte fazolemi. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte asi 20 minut, poté sejměte papír s fazolemi a ještě asi 5 minut dopékejte. Vyndejte z trouby a nalijte připravenou náplň.

Náplň:

Na oleji opečte cibulku, česnek a spařenou brokolici. Tuto směs dejte do mísy, přidejte vajíčka rozšlehaná s tvarohem a smetanou, osolte, opepřete a zamíchejte. Tekutou směs vlijte do předpečeného korpusu.

Na směs rozdrobte nivu a trochu vmáčkněte, pokud někde vyčnívá hodně nad hladinu, ozdobte například tymiánem a vložte do trouby. Pečte při 180 °C asi 25 minut, než se náplň zpevní.

Před podáváním nechte koláč vychladnout.