Koblížky podle Kristíny Nemčkové jsou skvělé

28.02.2024 \\ Recepty

Dnes pro vás máme něco opravdu speciálního – recept na skvělé koblížky od Kristíny Nemčkové. Fanoušci vynikající gastronomie a inspirativních životních příběhů vědí, že Kristína je vítězkou 3. řady soutěže MasterChef Česko (v 17 letech byla nejmladší vítězkou na světě). Po absolvování prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně získala Grand Diplôme®, v Londýně pak pracovala v michelinské restauraci Story a nyní nabírá cenné zkušenosti v dalším michelinském podniku Geranium v Kodani. Magazín Forbes ji zařadil do výběru 30pod30. Je autorkou oblíbené kuchařky #UPGRADE. Dlouhodobě spolupracuje se společností Miele a je také jednou z tváří kampaně Mám Miele. Její vášeň pro kulinářství a odborné znalosti v kombinaci s technologiemi Miele přinášejí do kuchyně specifické kouzlo i spoustu nezapomenutelných chutí.

Pusťme se tedy do přípravy!

Recept na koblížky získala Kristína od své babičky. Krok za krokem vám ukážeme, jak se nebát kynutého těsta i jak dosáhnout dokonalé zlatavé barvy a nadýchané struktury koblih.

Ingredience

Na kvásek

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 100 ml mléka pokojové teploty
  • lžíce hladké mouky
  • lžička krystalového cukru

Na těsto

  • 300 g hladké mouky 00
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml piva
  • 4 vejce
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 l rostlinného oleje na smažení
  • Na dochucení a ozdobení
  • oblíbená marmeláda nebo oříškové máslo
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. V misce rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci hladké mouky, lžičku cukru krystal a zalijte 100 ml vlažného mléka (ideálně pokojové teploty). Zamíchejte polévkovou lžící, přikryjte suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to přibližně 10-15 minut.
  2. V další misce smíchejte, nejlépe kuchyňskou metličkou prošlehejte, zbytek vlažného mléka (100 ml), 4 žloutky (bílky si odložte stranou), 4 lžíce oleje, rumu, citronové šťávy a pivo. Alkohol se přidává proto, že pomůže těstu se nakypřit a během smažení ochrání koblihy, aby nenasákly tolik oleje.
  3. Ve větší míse, nebo lépe přímo v míse od robotu, smíchejte obě mouky, přidejte špetku soli, cukr, přilijte vzešlý kvásek a ochucené mléko a nechte hnětacím hákem v robotu dobře promíchat a zpracovat v hladké těsto. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten pomalu a opatrně zapracujte do těsta. Hotové hladké těsto jemně poprašte moukou, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby Miele nakynout - cca 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto přeneste na vál (podložku) jemně posypaný moukou, ručně propracujte a nechte kynout dalších 15 minut. Pak z těsta válečkem vyválejte 1,5 cm vysoký plát, vykrojte kolečka s průměrem přibližně 10 cm a ty přeneste na pečicí papír. Mezi koblihami nechte dostatečné rozestupy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je naposledy nakynout po dobu 15 minut. Na vykrajování z těsta použijte vykrajovátko na koblihy nebo jeden z kruhů ze sady vykrajovátek.
  5. Během posledního kynutí si v hrnci nebo v hluboké pánvi rozpalte dostatek rostlinného oleje. Kobliha musí v oleji plavat, proto olejem v pánvi nešetřete. Pokud by se smažila na dně pánve, neudělá se jí světlý kroužek po obvodu. Než do oleje vložíte kolečko z těsta, vždy ho uprostřed trochu promáčkněte. Koblihy pak smažte nejdřív vrchní stranou dolů a po minutě otočte. Smažte tedy jednu minutu z každé strany dozlatova. K manipulaci můžete použít špejli nebo speciální kleště pro smažení. Je ale důležité koblihu během smažení nepropíchnout. Usmaženou koblihu přeneste na talíř s papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
  6. Do důlku ve středu koblihy dejte lžičku oblíbené marmelády, jemně posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip:

Objevte svět kulinářské dokonalosti s domácím konvektomatem Miele DGC 7351. Tento špičkový přístroj, který kombinuje elegantní černý design s nejmodernějšími technologiemi, je ideálním společníkem pro každého, kdo hledá nové možnosti v přípravě zdravých a chutných pokrmů. S technologiemi a funkcemi, jako je DirectSensor pro snadné ovládání, MonoSteam pro rovnoměrné rozložení páry, klimatické pečení pro dokonale nadýchaná těsta nebo TasteControl pro zabránění přepečení, přináší DGC 7351 nejen nekompromisní výkon, ale i komfortní použití a údržbu díky povrchu PerfectClean. S Miele zkrátka vdechnete svým kulinářským výtvorům život s Miele a vydáte se za hranice každodenního vaření a pečení. Více na www.miele.cz.

Další nápady související s receptem najdete na https://www.madebykristina.cz/recepty/koblihy/?fbclid=IwAR3_plxQ1RgXeMaGKlNuTItVBnXK4SOb0rPiR9QoZ5O92C9a-7uNJYhTSJs.

www.miele.cz  #MamMiele

Autor receptu: Made by Kristína

Foto: Made by Kristína, KPA ONE, Miele