Jste ve stresu? Nová inscenace v DISKu vás dokonale vyklidní

07.02.2018 \\ Divadlo

Premiéra autorské inscenace Zápisky z volných chvil katedry alternativního a loutkového divadla proběhne 23. 2. od 19:30 v divadle DISK. Tvůrci si jako primární inspirační zdroj vzali důvěrné sešity dámy Sei Šónagon (konec 10. století) a zápisky poustevníka Kamo no Čómeie (13. století). Divákovi bude nabídnuto poetické a obrazové ztvárnění volného času, který se v dněšní době stává stale více těžko dosažitelným luxusem.

Co dokáží tři herci, cimbál a minimalistická scénografie inspirovaná japonským divadlem Nó? Zaměření na detail. Jednoduchý a prázdný prostor bude klást důraz na herce a jejich práci s rekvizitou. Pro pohybovou spolupráci si režisérka Anna Klimešová vybrala Tomáše Wortnera, který má bohaté zkušenosti z Grotowski institutu, kde se zaměřoval především na práci s tělem a hledání zdrojů pohybového výrazu.

Inscenace na pomezí tance, poezie a hudby je inspirována japonskou tradicí, kterou se však nesnaží napodobit ani imitovat její estetiku, ale nahlíží na ni jako na možnost, jak specificky pracovat s tokem času, prostorovým uspořádáním a energií hereckého projevu. „S nějakými japonskými reáliemi jsme sice chvíli pracovali, ale postupem času jsme opustili i ty a nechali si z Japonska jen pocit - klid a fascinaci obyčejnými, ale krásnými momenty,” říká scénografka Vendula Bělochová. Větší důraz bude kladen na situace z evropského prostředí, které budou pro diváka srozumitelnější a podpoří jeho vnímání.

Jednou z klíčových složek inscenace bude také živá hudba. Ve spolupráci s výbornými hudebníky Matoušem Hejlem, Michalem Cábem a Michalem Grombiříkem vzniká pro představení hudební aranž, jejímž nejvýraznějším prvkem bude pravděpodobně cimbál.

Režisérka Anna Klimešová, která na sebe v divadle DISK upozornila v minulém roce úspěšným absolvenským představením Barunka is leaving, není na divadelní scéně žádným nováčkem. Je aktivní členkou divadelního uskupení s názvem 8 lidí. Spolupracuje s divadly napříč Českou republikou (např. Stará Aréna v Ostravě, Činoherní studio Ústí nad Labem, Vila Štvanice, Studio Damúza).

INFORMACE O INSCENACI

režie: Anna Klimešová

dramaturgie: Klára Fleková

scéna / kostýmy: Vendula Bělochová

pohybová spolupráce: Tomáš Wortner

hudba: Matouš Hejl, Michal Cáb, Michal Grombiřík

vedoucí produkce: Jan Búrik

produkce: Emílie Formanová, Tereza Kaucká

HRAJÍ STUDENTI KATEDRY ALTERNATIVNÍHO A LOUTKOVÉHO DIVADLA

Martin Belianský

Kateřina Císařová

Anita Gregorec

PEDAGOGICKÉ VEDENÍ ROČNÍKU

MgA. Robert Smolík
MgA. Lukáš Jiřička, PH.D.
MgA. Jiří Havelka, Ph.D.

veřejná generální zkouška:  22. 2. 2018 v 11:00

premiéra:  23. 2. 2018 v 19:30
nejbližší reprízy:  26.2., 6. 3. a 14. 3. 2018