Zuzana Stivínová se po osmi letech vrací na divadelní prkna

25.03.2017 \\ Divadlo

Divadlo MeetFactory uvede 9. dubna premiéru inscenace poslední knihy kultovního spisovatele Irvina Welshe - Pohlavní životy siamských dvojčat. Role depresemi sužované sochařky Leny, která vyrábí bizarní věci ze zvířecích kostí, byla svěřena Zuzaně Stivínové. Její partnerku, lesbickou trenérku fitcentra, Lucy hraje mladá hvězda Národního divadla Pavla Beretová. Světy dvou naprosto rozdílných žen se v nové inscenaci prolnou.

Tvůrčí tým režisérky Natálie Deákové, dramaturga Matěje Samce a scénografky Jany Smetanové vyměnili koncept minimalistické scény, který je pro Divadlo MeetFactory typický. Zásadním pro inscenaci byl výběr hereček, které zahrají Lenu a Lucy. „Chtěli jsme někoho, kdo dokáže obsáhnout tu strašnou vnitřní energii a sílu, kterou mají ty dvě postavy,“ říká Samec. Proto od začátku usiloval o to, aby se v Divadle MeetFactory potkaly právě Zuzana Stivínová a Pavla Beretová, které tuto „podmínku“ splňovaly naprosto přesně.

Pro Zuzanu Stivínovou je role Lucy první divadelní rolí po osmileté pauze, kdy žila v New Yorku. Předtím účinkovala v Národním divadle, kde ztvárnila klasické role jako Desdemona, Maryša nebo Faustova Markétka. Adaptace Welshe ji tak představí v jiné, realističtější rovině, než na jakou mohou být diváci zvyklí. Po úspěšném televizním seriálu Pustina, kde Stivínová hrála hlavní roli zoufalé matky, je nicméně vidět, že tyto „civilní“ role herečce svědčí.

Další reprízy jsou plánovány na 11. dubna od 20:00 a 13. dubna od 19:00, lístky jsou k dostání na www.meetfactory.cz

Foto: Tereza Havlínková

Fotogalerie