Svátek Tří Králů doprovází různé lidové zvyky

06.01.2024 \\ Magazín

Svátek Zjevení Páně, lidově zvaný „Tří Králů", je vrcholem svátků Vánoc, kdy se Kristus zjevuje nejen izraelskému národu, ale všemu lidu a je obdobný jako vánoční svátek Narození Páně. V obou jde o to, že se Bůh zjevuje jako člověk, jako narozené dítě pojmenovaný Ježíš, ke kterému nejprve přiběhnou prostí pastýři, pak dorazí i mudrci.

Podle legendy přišli tři mudrci či mágové (podle bible pohané), pravděpodobně šlo o hvězdopravce přicházející z Persie, babylonští kněží kultu Zarathursty. Jejich znalosti jsou spojovány s proroctvím z knihy Numeri, kde Balaám předpovídá, že z rodu Jákobova vyjde hvězda, nový král Izraele.

Svátek Tří Králů doprovází různé lidové zvyky. Nám nejznámějším je žehnání domů, při němž se na dveře svěcenou křídou píší písmena K+M+B+ (ve světě C+M+B+). Nejedná se o počáteční písmena tří králů či mudrců, ale jde o zkratku latinského „Christus mansionem benedicat" – „Kristus žehnej tomuto domu". Tři křížky (znaménka +) symbolizují Nejsvětější trojici Otce, Syna a Ducha Svatého.

Označení králové se pak objevuje až v 6. století u sv. Caesaria z Arles (zmínka v 72. žalmu). Počet mudrců v jednotlivých výkladech je různý -  od dvou až po čtyři v západní církvi po dvanáct ve východní. Jmen Kašpar, Melichar a Baltazar se jim dostává zřejmě až v lidových vyprávěních v 7. století.

-lž-