Po čertech dobrý mikulášský příběh pro celou rodinu

15.12.2023 \\ Knihy/Výstavy

Možná, že Mikuláš je jen pro malé děti, ale co čerti? Není to trochu něco jiného? Masky, divokost. Trochu z nich jde strach. A trochu je s nimi legrace. A co teprve, když se jich po ulici honí spousta? Hravá, zábavná, napínavá a místy i přiměřeně strašidelná je audioknižní minisérie Předvečer svatého Mikuláše. Osloví celou rodinu. Děti budou zážitkům desetiletého Petra dobře rozumět. Rodiče si připomenou, co pro ně 5. prosinec znamenal před lety a jak ho vidí nyní. Třídílnou novinku uvádí Audioteka právě v období, kdy jsou tyto zážitky aktuální.

Starostlivá maminka zajistila Petrovi jako každý rok návštěvu čerta, Mikuláše a anděla, ale Petr básničkám odříkaným před převlečenými lidmi ze sousedství odrůstá. Mnohem důležitější pro něj je vyrazit se staršími kamarády do města za tlupami maskovaných čertů. Jak už to ale bývá, všechno dopadne jinak, než si vysnil. Zjistí, že není kamarád jako kamarád. A nečekané události jednoho večera ho úplně změní.

Kouzelná atmosféra, humor i napětí

Autor Lukáš Csicsely dokázal skloubit grotesknost, humor a dobrodružství do podoby, která zaujme posluchače napříč věkovými skupinami. V centru pozornosti je iniciační příběh desetiletého Petra, kterého ztvárnil talentovaný Dan Vano. Jeho optikou dění sledujeme. Zásadní je však také role vypravěče, které se zhostil Saša Rašilov. Chápavým a shovívavým hlasem vytváří tajemnou a současně klidnou atmosféru příběhu. Jako kdyby trpělivě vedl posluchače místy temnými situacemi a držel ho přitom za ruku. Zároveň mu ale nechybí potutelný humor. Právě pojetí vypravěče je výraznou změnou oproti knižní předloze i původnímu filmovému scénáři, který byl oceněn jako nejlepší nerealizovaný scénář na Famufestu 2014.

Mrazivé natáčení a autentické zvukové kulisy

„Lukáš Csicsely má mimořádný cit pro dobře napsané dialogy a vytvoření specifické kouzelné atmosféry. V audioknižním pojetí jsme chtěli nechat vyniknout text, který v sobě snoubí pohádkovou poetiku s přirozenou všedností,“ vysvětluje za Audioteku dramaturgyně Tereza Nováková. Aby zajistili příběhu působivé audio kulisy, vyrazili tvůrci do terénu. Velká část natáčení se odehrávala v pražském parku Stromovka. Točilo se v lednu a únoru, takže prostředí mrazivých zimní večerů a nocí je zcela autentické. „V rámci natáčení vzpomínám na všechny možné typy nálad od časté záchvatosmíchové až po zmrzlé a hladové,” potvrzuje představitel hlavní role Daniel Vano a dodává: „Se svou rolí jsem se ztotožnil jen zčásti, jelikož ne všechny charakterové články mi byly blízké. Asi nejsem tak shovívavý. A ohledně poslouchání rodičů, no…”

Postavy, které vás budou bavit

Obsazení rolí v rámci klučičí party předcházel náročný casting dětských herců. Pro režiséra Petra Gojdu bylo totiž důležité, aby jejich herectví bylo autentické a věrohodné. Tak, aby se s ním vnímaví dětští a dospívající posluchači snadno sžili a byli si jisti, že je tvůrci jako cílovou skupinu ani v nejmenším nepodceňují a berou je naprosto vážně. Souputníky Daniela Vana se stali Alex Mojžíš a Lukáš Vejšický. Dále kromě vypravěče Saši Rašilova uslyšíte například Terezu Dočkalovou coby maminku a Pavla Baťka jako Mikuláše. Představí se také Jan Meduna nebo známý frontman kapely Květy Martin Kyšperský, který je autorem titulní písně.

Na Mikuláše do Audioteka Klubu

Audio minisérie Předvečer svatého Mikuláše tvoří tři díly, každý zhruba o délce 40 minut. Premiérově byly uvedeny 4., 5. a 6. prosince 2023 v Audioteka Klubu. I nadále pak zůstanou k poslechu exkluzivně v rámci této streamovací platformy, na níž mají členové za 199 Kč měsíčně po dobu předplatného neomezený přístup k více než 1 500 titulů. Novinkou na Audiotece je zvýhodněné jednorázové členství na rok za cenu 10 měsíců. Více informací na www.audioteka.cz

Tvůrčí tým audio minisérie Předvečer svatého Mikuláše

Autor: Lukáš Csicsely

Režie: Petr Gojda

Dramaturgie: Tereza Nováková

Zvuková dramaturgie: Bojan Bojič

Titulní píseň – hudba, text: Martin Kyšperský, zpěv: KWIETAH

Mistr zvuku: David Šindelář

Mix dialogů, hudba a postprodukce: David Šindelář, Bojan Bojič

Produkce: Marta Menes

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

V hlavních rolích: Saša Rašilov, Daniel Vano, Alex Mojžíš, Lukáš Vejšický, Martin Kyšperský, Tereza Dočkalová, Pavel Batěk, Miroslav Zavičár, Dana Černá, Eva Leinweberová, František Souček, Milan Vedral, Matěj Převrátil, Josef Kaňka, Vincent Grec, Mikuláš Čížek, Vilém Tycar

Dětské role jsou obsazeny herci z Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Natočeno pro společnost Audiotéka ve studiu BeLoud v roce 2023.

Fotogalerie