Radim Pařík je spoluautorem nové knihy Chrise Vosse o empatickém řízení lidí

13.12.2023 \\ Knihy/Výstavy

Prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík, mezinárodní profesionální vyjednavač, lektor a vrcholový manažer, se stal spoluautorem knihy Empathetic Leadership (Empatické vedení lidí) s legendou vyjednávání a bývalým hlavním mezinárodním vyjednavačem FBI s únosci Chrisem Vossem. Potvrdil tím výjimečné postavení České a Slovenské republiky mezi vyjednavači z celého světa. Kniha vyjde na jaře 2024 v nakladatelství SuccessBooks®.

Vyjednávání je vrcholnou formou komunikace a úzce se tak prolíná s řízením lidí. Empatické vedení lidí je progresivní směr vycházející z poznatků těchto dvou oborů a zaměřuje se často také na práci s psychologicky složitými osobnostmi. Kniha je tak společnou odbornou publikací Vosse a dalších špiček oboru komunikace a vyjednávání. Radim se v knize věnuje tématu vyjednávání a taktické empatie, které jsou neoddělitelnou součástí moderního leadershipu.

Radim Pařík je jediným osobním žákem Chrise Vosse v Česku a na Slovensku a mezi autory nové knihy jediným z Evropské unie. „Mám neskutečnou radost, že si mne Chris Voss vybral jako spoluautora knihy. Zároveň cítím obrovskou odpovědnost,“ říká Radim Pařík. „Tahle skutečnost pomůže celému oboru vyjednávání v Česku a na Slovensku, protože najednou takové hvězdy světového vyjednávání jako právě Chris Voss nebo Joe Navarro, George Kohlrieser nebo Mathias Schranner vědí, že existuje Česká republika a že v ní umíme skvěle vyjednávat. Takže to není o mně, je to o všech lidech, kteří se tady u nás uprostřed Evropy vyjednávání věnují.”

Kniha Empathetic Leadership má nakročeno stát se podobně úspěšným bestselerem, jakou byla kniha Chrise Vosse Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It (Nikdy nedělej kompromis aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život). Ta se stala v roce 2016 světovou senzací a dodnes je pokládána za základní literaturu pro zájemce o vyjednávání. Christopher „Chris“ Voss začínal jako policista, ale brzy se vypracoval na pozici hlavního mezinárodního vyjednavače FBI pro vyjednávání s únosci. Pomáhal v řadě případů únosů po celém světě, například na horké půdě Gazy, Iráku, Filipín, Kolumbie nebo Haiti. V roce 2007 odešel ze státní služby a založil vlastní poradenskou skupinu The Black Swan Group. Své zkušenosti předává dál, ať již formou veřejné osvěty nebo přednáškami na vybraných amerických univerzitách.

Radim Pařík byl místopředsedou představenstva druhého největšího retailera světa a postupně se stal špičkovým byznysovým vyjednavačem. Absolvoval studium na prestižních světových institucích, je absolventem Harvard Negotiation Master Class a držitelem certifikace Certified Global Negotiator z University St. Gallen. Prošel výcvikem vyjednávání pod vedením bývalých agentů FBI a ovládá vyjednávací techniky založené na principech Mossadu.  Radim Pařík realizoval odborný výzkum vlivu emocí na jednotlivé taktiky vyjednávání s více než 1000 respondenty z řad vrcholových manažerů, politiků a profesionálních vyjednavačů, a to na základě skutečných případů vyjednávání. Je certifikovaný Chief Negotiation Officer ze Schrannerova vyjednávacího institutu a jediným žákem obou největších osobností oboru Chrise Vosse a Joe Navarra v České republice i na Slovensku. V současnosti je také prezidentem Asociace vyjednavačů – mezinárodní organizace, která sdružuje profesionální vyjednavače v pěti zemích na čtyřech kontinentech světa.