Mechové dekorace: příroda v bytě vhodná i pro ty, u kterých se pokojovkám nedaří

12.12.2023 \\ Design/Domov

Rádi byste si domů pořídili kousek přírody, ale klasické pokojovky už nestačí, nebo u vás dlouho nepřežijí? Trendem posledních let jsou mechové dekorace. Přirozená textura mechu a jeho uklidňující zelená barva vnese do každého prostoru klid a energii lesa, přitom ale tyto dekorace nevyžadují téměř žádnou péči. Na Fler.cz najdete originální mechové obrazy, hodiny i další dekorace od českých tvůrců.

Jak se (ne)starat o dekorace z mechu

Většina přírodních dekorací vyžaduje pravidelnou péči, což může být problém, pokud se rozhodnete na delší dobu odjet nebo zapomínáte na pravidelnou zálivku. S mechovými dekoracemi tyto starosti odpadají. Na jejich výrobu se používá tzv. stabilizovaný mech, který ke svému životu nepotřebuje vodu ani dostatek světla. Díky svým antistatickým vlastnostem navíc odpuzuje prach a nečistoty, v případě potřeby se ale nemusíte bát oprášit ho fénem s nízkou nastavenou teplotou. Mechové dekorace stačí udržovat v místnosti s vlhkostí vzduchu 40 – 60 % a teplotou do 28 °C mimo přímé sluneční záření, topení či klimatizaci.

Proč vydrží mech tak dlouho pěkný?

Tajemstvím dlouhotrvajícího přírodního vhledu mechu je proces stabilizace, který zajišťuje, že mech nadále neroste a není tedy živý, stále si však udržuje strukturu živé rostlinky a i tak vypadá. Bezprostředně po sběru se mech na několik týdnů naloží do přírodního konzervantu a následně se suší v sušárně. Po stabilizaci je mech potřeba ještě dobarvit přírodním barvivem.

Jak dlouho mechová dekorace vydrží?

Ve správných podmínkách si stabilizovaný mech udrží svěží a přirozený vzhled až 10 let. Po této době může začít mírně blednout, lehce se drolit a ztrácet svou pružnost.

Dokonalé spojení designu a přírody pro váš interiér. Vneste do svého bytu kousek lesa s živým obrazem v podobě stromu ze sobího mechu, jutového lana a plátna.
Živý mechový obraz, strom, zn.: Fler.cz/MechShop, 3 399 Kč.

Potřebujete pro vaši firmu originální logo do vstupní haly? Nebo hledáte nevšední dekoraci na svatbu? Z mechových písmen vytvoříte stylový nápis, který oživí každý prostor i událost.
Mechová písmena, zn.: Fler.cz/3Dware, 66 Kč.

Ručně vyřezávaný minikvětináček z mahagonového dřeva se zapuštěným sobím mechem se hodí nejen jako originální ozdoba, ale také jako milý dárek pro vaše blízké.

Mahagonový květináček, zn.: Fler.cz/Gregiho-dilna, 499 Kč.

Vytvořte prostor, kde se čas prolíná s přírodou. Stylová dekorace v podobě mechových hodin je originálním doplňkem do bytu i kanceláře. Kombinace svěží zelené barvy mechu a dekorativního dřeva přináší do prostoru klid a pozitivní energii.
Mechové hodiny pr. 40 cm, zn.: Fler.cz/Aninka772, 3 450 Kč.

Sháníte adventní věnec v minimalistickém stylu? Spojení betonu, mechu, eukalyptových lístků a sušených dekorativních plodů tvoří balanc mezi moderní a tradiční vánoční dekorací.

Adventní věnec, zn.: Fler.cz/Kalatea-official, 1 650 Kč.

Pokud chcete svůj interiér oživit něčím netradičním, mechové dekorace jsou ideálním řešením. Vyberte si z nabídky Fler tvůrců mechový obraz, ručně vyřezávaný minikvětináček, mechové hodiny či jiný ozdobný prvek vyrobený z čistě přírodních materiálů.

Fotogalerie