Nejšetrnější a nejúčinnější léčba hemeroidů konečně i u nás

06.02.2018 \\ Zdraví

Když fungují, nevíme o nich. Když se ale ozvou, je to problém. A ten má podle lékařských statistik až 60 procent dospělých na celém světě. Trpěl jimi, anebo právě trpí, každý druhý Evropan. Takové jsou hemoroidy: zvětšené a zduřelé žíly v oblasti konečníku, projevující se při potížích nepříjemným svěděním, bolestmi i krvácením. Jejich onemocnění patří mezi civilizační choroby a způsobuje je pasivní, „sedavý“ způsob života a nezdravé stravování.  I proto se s nimi i u nás potýká až tři čtvrtiny lidí nad 30 let. Nejčastěji pak trápí čtyřicátníky až pětašedesátníky. „Možností léčby je řada, nejrychleji, nejúčinněji a takřka bezbolestně lze ale hemoroidy operovat metodou HAL-RAR využívající ultrazvuk,“ vysvětluje MUDr. Roman Fraško, zkušený chirurg, který tuto metodu zavedl na Klinice GHC Praha. Metoda nabízená pacientům zatím hlavně v západní Evropě je tak nyní plně dostupná i u nás – navíc rychle a téměř bez čekání.

„Málokdo si uvědomuje, že hemoroidy máme všichni, je to normální součást konečníku. Pokud ale dělají potíže a je nutné je léčit, pak se o nich hovoří jako o onemocnění. A to se i u nás týká více než poloviny dospělých, mírně převažují muži. U žen se toto onemocnění mnohdy vyskytne v souvislosti s těhotenstvím a porodem,“ vysvětluje MUDr. Roman Fraško, specialista a také školitel léčby hemoroidů právě pomocí unikátní ultrazvukové sondy. Její hlavní předností je podle něj zejména maximální šetrnost vůči pacientovi. Velkou výhodou na Klinice GHC Praha je také rychlost ošetření. Na zákrok se tu lze objednat už za několik dnů či týdnů a poté se téměř okamžitě vrátit zase domů a do práce. A důležitý je i osobní přístup: každý nemocný tu předem ví, kdo se ho při vyšetření, a pak hlavně při operaci, ujme.

Operace bez řezání

Podle doktora Fraško je metoda HAL-RAR vyzkoušenou lékařskou technikou, která léčí hemoroidy ve světě již téměř dvacet let. Na rozdíl od známých ambulantních metod hemoroidy odstraňuje trvale a oproti klasickým operacím jde o zákrok opravdu revoluční - bez řezání a otevřených ran. „Lékař nejprve jemně zavede do konečníku ultrazvukovou sondu. Ta přesně najde místa, kde se nacházejí žíly, které zásobují hemoroidy, tedy uzly, krví,“ vysvětluje chirurg Roman Fraško. Metoda HAL pak spočívá v tom, že každou takovou žílu podváže dvojitým stehem. „Jakmile se uzavře přítok krve, začnou se hemoroidy okamžitě smršťovat. Uzel se zmenšuje, až nakonec zcela vymizí. O úspěšnosti zákroku se pak chirurg hned přesvědčí pomocí ultrazvukové sondy,“ popisuje doktor Fraško výhody metody HAL, která vznikla v 90. letech 20. století v Japonsku.

Její „nadstavbou“ je pak podle jeho slov metoda RAR. „Ta se využívá v případě hemoroidů vyšších stádií, tedy III. nebo IV. stupně, když vyhřezlé hemoroidální uzly vystupují ven z konečníku. Takový výhřez se chirurgicky napravuje a lékař jej vrací pomocí stehu zpět,“ doplňuje.

Šetrný zákrok „na počkání“

Účinná úleva od všech stádií hemoroidů je ve srovnání s klasickými chirurgickými postupy výrazně šetrnější. Operace metodou HAL-RAR trvá řádově desítky minut a předchází jí narkóza. „Velkou výhodou pro pacienta je, že během zákroku nevznikají žádné řezné, otevřené rány. Krátká je i doba hospitalizace: pouze jeden den. Výrazně kratší, než při klasických operačních technikách, je i rekonvalescence a celkové hojení. Hned po plném probuzení z narkózy můžou lékaři propustit pacienta domů, na Klinice GHC Praha ale preferují přespání pacienta do druhého dne, což je pro nemocného bezpečnější. Operovaný pak ve většině případů pociťuje pouze tlaky v konečníku. A do práce se může vrátit už pár dní po zákroku,“ říká doktor Roman Fraško. HAL-RAR má podle něj všude ve světě téměř devadesátiprocentní úspěšnost.

„Právě hemoroidy patří na Klinice GHC Praha mezi nejčastější operační výkony, které jsou tu spolu s dalšími zákroky plastické a laparoskopické chirurgie vyhledávaným ošetřením,“ dodává specialista, který se hemoroidům a jejich léčbě věnuje už deset let. Zkušenosti nasbíral zejména na I. chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde jako lékař rovněž působí, a během výukových stáží v Německu a Rakousku. Jak klasickou chirurgickou technikou, tak metodou HAL-RAR, už odoperoval desítky nemocných.

Víte, že…?

Potíže s hemoroidy hrozí hlavně obézním lidem. Na cévy v okolí konečníku totiž působí přílišný tlak. Za tím stojí nesprávné stravovací návyky – nadměrná konzumace tučných jídel a naopak opomíjení zeleniny a ovoce. Ale také kouření a pití alkoholu a kofeinových nápojů. K prevenci hemoroidů tak přispívá zdravý jídelníček spolu se sportováním.

Ohroženy jsou také budoucí maminky. V těhotenství je riziko vzniku problémů s hemoroidy vyšší. Je to způsobeno zácpou, kterou většina maminek trpí. Do krevního řečiště se vyplavuje ve větším množství hormon progesteron, který zpomaluje pohyb tlustého střeva a jeho tonus (napětí). Proto je důležité i v těhotenství cvičit, případně se aspoň přiměřeně hýbat.

O hemoroidech věděl své už starověký lékař Hippokrates v 5. století před naším letopočtem. Prosazoval jejich léčbu speciálními rozžhavenými železy a ošetřování pomocí obkladů namáčených ve víně.mHemoroidy netrápí jen člověka. Ve zvířecí říši se s obdobným onemocněním setkáme zejména u opic, psů, koní a koček. Člověka však postihuje toto onemocnění mnohem častěji.

Klinika GHC Praha byla založena v roce 1995 a jde o soukromou zdravotnickou klinikou s vůbec nejdelší tradicí u nás. Nachází se v Praze, v moderně rekonstruovaném paláci (původně středověkém klášteře) v těsné blízkosti Václavského náměstí. Nabídka jejích služeb je komplexní: vedle klasických medicínských oborů zahrnuje i obory všeobecné chirurgie, gynekologie, ORL, plastické chirurgie, estetické medicíny, dermatologie, stomatochirurgie a stomatologie. Zároveň svým klientům nabízí služby fyzioterapie, masáží a kosmetického salonu. Funguje zde 12 specializovaných ambulancí, v nichž pracuje zhruba 35 lékařů, zkušených specialistů. Komfortní ošetření nabízí pacientům také lůžkové oddělení se SIP (jednotkou semiintenzivní péče s monitorovanými lůžky a s non-stop službou sestry a lékaře, kde se doléčují a odpočívají pacienti po zákrocích).

Zdroj: Magdalena Bičíková