Magičtí Lucemburkové jsou v Praze

24.03.2017 \\ Kultura

Projekt Křižovatka cest vzešla v souvislosti s výročím 700. výročí narození Karla IV., které jsme slavili v loňském roce. Vše začalo u rodokmenů předků a potomků Karla IV., které vypracoval genealog Jan Drocár. Dnes jsou nedílnou součástí parku Kampa, u Rudolfina a na Karlově náměstí, jsou totiž vystaveny na venkovních tabulích. Tímto krokem byla naplněna myšlenka autorů projektu, a to dostat informace z archivů přímo do ulic. Výstava Magičtí Lucemburkové je zasazena do důstojných prostor Křížové chodby Karolina a potrvá do 29. 4. 2017.

Expozice představuje dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků, ze kterého vzešel právě Karel IV. Výstavou budou představeni hlavně čeští králové Jan Lucemburský, Karel IV., Václav IV. a Zikmund Lucemburský a mnoho dalších. Návštěvníci výstavy se mohou těšit na virtuální listování v dobové literatuře z časů Lucemburků. Vystaveny jsou vzácné knihy z proslulé knihovny Václava IV., modely staveb hradů i repliky strojů, vyrobených podle dobových technických výkresů. Součástí výstavy jsou i sochy z Rožnova pod Radhoštěm od akademického sochaře Igora Kitzbergera. Pro Kitzbergera je nejcharakterističtější figurální tvorba. Mezi jeho pracemi se nacházejí variace nazvané Herecká společnost, Herci, Mimové, Šašci a Pieroti, ale také podivná společenstva postav vytvořených kombinací anatomických znaků lidí a ptáků. K bronzu pětatřicetiletý akademický sochař přešel z oceli. „Ocel reziví a je hodně choulostivá. Hledal jsem proto materiál, který se vlivem ovzduší nemění. Technologii zpracování černého kovu jsem proto přenesl na bronz," prozradil sochař. 

Na výstavě jsou velkým lákadlem především věrné repliky korunovačních klenotů od zlatníka a šperkaře Jiřího Urbana z Turnova, který je historicky prvním, komu byla dána možnost zhotovit věrné repliky dvou vrcholných středověkých prací – koruny císařů říše římské a koruny Svatováclavské. „Korunu svatého Václava nechal zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci v roce 1347, je to zcela jistě jedna z největších českých středověkých památek. Svatováclavskou korunou byli korunováni všichni králové a císaři až do 19. století,“ upřesnil Jiří Urban.Prohlédnout si repliky tohoto krásného českého dědictví je opravdu jedinečnou a neotřelou podívanou, kterou by si žádný z Čechů neměl nechat ujít.

Replika Svatováclavské korunyváží 2,3 kg a obsahuje 96 drahokamů, mimo jiné také jedny z největších safírů na světě. Korunu dále zdobí 20 perel, je vytvořena z 21 – 22 karátového zlatého plechu o tloušťce 1 mm. Koruna má průměr 19 cm, výška koruny i s vrcholovým křížkem, v němž je prý je prý uložen trn z Kristovy trnové koruny, je též 19 cm. Skládá se ze čtyř dílů spojených závlačkami, díly, mající podobu stylizovaného květu lilie, jsou pokryty drahokamy.

Jiří Urban mimo jiné zhotovil Kříž pro papeže Jana Pavla II. v roce 1990 a granátovou soupravu pro anglickou královnu Alžbětu II. v roce 1996. Autor výstavy JUDr. Oldřich Benešblíže popsal, jak výstava vznikala: „Po dobu několika let jsem si vizualizoval a tříbil historická fakta a výstava tak dostala jedinečnou podobu mé fantazie a zjištěných faktů. Zaujal mne sňatek 18. leté české princezny Elišky Přemyslovny a 14. letého Jana Lucemburského v roce 1310 a následující léta obrovského rozmachu českého státu. Za vrchol tohoto období pak pokládám poslední čtvrtinu 14. století, kdy se předcházející léta zhodnotila v rozkvětu vědy, kultury, stavitelství a v neposlední řadě i umění a země Koruny české ovlivňovaly tímto celou Evropu.“

Putovní výstavu již vidělo v Ostravě, Opavě a na Zámku Loučeň přes 30.000 návštěvníků. Z Prahy výstava poputuje do Olomouce, dále do Plzně a zájem projevila i Bratislava.

Vstupné na výstavu: Základní – 200 Kč   ZTP, senioři, studenti – 120 Kč Rodinné max. 5 osob – 460 Kč, školy – 50 Kč   za žáka a děti do 6 ti let mohou vstoupit zdarma.

Více informací: www.magictilucemburkove.cz,   www.historickaslechta.cz

Fotogalerie