Okouzlující mladík Dorian Gray se představí ve Švandově divadle

04.02.2018 \\ Divadlo

Den premiéry inscenace Obraz Doriana Graye, která je inspirována stejnojmenným románem, jehož autorem je spisovatel Oscar Wilde, je blíže a blíže. Získá si i vás slavný příběh okouzlujícího mladíka, který odráží všechny jeho hříchy, zatímco půvabný model zůstával stále mladý, žádoucí a bez poskvrnky? Na to naleznete odpověď jen vy sami, pokud si nenecháte inscenaci ujít.

Slavný román Oscara Wildea Obraz Doriana Graye už sto dvacet let okouzluje čtenáře po celém světě. Současný příběh touhy po kráse, věčném mládí a stále nových a nových zážitcích. Osud neodolatelného egoisty, kterému se krása stala bohem a obraz svědomím, ožije na Smíchově v současné interpretaci dramatičky a režisérky Martiny Kinské a choreografky Miřenky Čechové. Jevištní adaptace, vzniklá přímo pro Švandovo divadlo, vychází z nejnovějšího překladu Kateřiny Hilské. Některé role tak byly „ušity na tělo“ konkrétním hercům a herečkám souboru smíchovské scény.

Skandální předloha znovu na scéně

Román Oscara Wildea v roce svého vydání 1891 pobouřil britskou veřejnost natolik, že bylo proti němu vzneseno skandální obvinění, které ho dokonce dovedlo k soudu, odkud odešel s trestem…, byl odsouzen ke dvěma letům těžkého žaláře. Samotný romám se stal jedním z hlavních důkazů způsobu jeho života. Příběh odhalil ostře a s důvtipem pokrytectví tehdejší doby, aniž by zastíral palčivá tajemství autorovy duše a fascinuje čtenáře dodnes. Pro svou originální zápletku, obrazovou vytříbenost a dráždivý sex-appeal se na divadelních prknech Obraz Doriana Graye objevil ne náhodou i v podobě baletu, známý je rovněž jako muzikál. V aktuální interpretaci dramatičky a režisérky Martiny Kinské a za výrazného přispění choreografky Miřenky Čechové se toto klasické dílo britské moderny vrací na české jeviště s ambicí oslovit i dnešní publikum.
První pražská činoherní inscenace jediného Wildeova románu má premiéru 10. února 2018 ve Švandově divadle. Nejbližší reprízy jsou na programu divadla 12. a 23. 2. a poté 3., 21. a 22.3. 2018.

 

Oscar Wilde
Obraz Doriana Graye

 

scénář a režie: Martina Kinská

překlad předlohy: Kateřina Hilská

spolupráce na konceptu a pohybová spolupráce: Miřenka Čechová

scéna: Lucie Labajová

kostýmy: Jozef Hugo Čačko

světelný design: Jiří Šmirk

hudba: Vladimír Franz

dramaturgie: Martin Sládeček

 

Osoby a obsazení

Dorian Gray: Ondřej Kraus

Henry Wotton: Luboš Veselý

Basil Hallward: Tomáš Petřík

Viktorie, Henryho žena: Marie Štípková

Sibyla Vaneová: Michaela Rykrová

James Vane, Sibylin bratr: Tomáš Červinek

Lord Fermor: Miroslav Hruška

Gladys: Marta Dancingerová

Agáta: Natálie Řehořová

Alan Campbell: Jacob Erftemeijer

 

 

Fotogalerie