Deskovky plné dobrodružství a adrenalinu pro den i dlouhé večery

21.11.2023 \\ Knihy/Výstavy

S originálními hrami od české značky Dino se rychle přenesete na opuštěnou základnu, do tajemného hotelu i na záhadami opředený hrad. Zajímavý koncept a krásné zpracování moderních deskovek vás okamžitě vtáhnou do příběhu. Postarají se o intenzivní zážitek, což z nich dělá ideální volbu na dlouhé zimní večery, ale také tip na skvělý dárek pro vaše blízké.

Zvíkov, jak ho neznáte

O atraktivní kombinaci online a offline zábavy se postará série Šifry, která je výsledkem spolupráce tradiční české značky Dino a společnosti Cryptomania, tuzemské špičky v oblasti zážitkových šifrovacích her. Celou hrou provází přehledný a snadno ovladatelný online systém, v němž vás vypravěč vtáhne do děje a získáváte od něj úkoly i případné nápovědy. Při samotném řešení pracujete s precizně připravenými materiály v podobě obálek a dalších komponentů, které jsou součástí balení.

Nejnovější hra z této série vás i mimo hlavní sezónu zavede na jednu z proslulých památek. Poznáte ji však úplně z jiné stránky. Po boku historičky a záhadoložky Julie se totiž pokusíte rozluštit Šifry hradu Zvíkova. Na počátku Juliina zájmu je pokles hladiny Orlíku. Ten způsobil, že jeden z původně zatopených domů vydal sto let starou schránku s tajemným obsahem, který by mohl vést ke ztraceným korunovačních klenotům. Neváhejte a vydejte se spolu s ní po stopách letitého hradního tajemství, dešifrujte postupně devět záludných úkolů a přijďte této záhadě na kloub. Hru si nejlépe vychutná jeden až šest hráčů ve věku od deseti let. Pořídíte ji za 399 Kč na mojedino.cz.

Průzkumníci, mutanti a nekompromisní odpočet

Čerstvou novinkou je česká autorská hra Základna, jejíž děj je zasazen do spletitých chodeb a laboratoří utajené základny. Těmi musíte svou jednotku, symbolizovanou třemi kameny, provést co nejrychleji do bezpečí. Na základně se totiž náhle spustil autodestrukční systém. Na každém vašem rozhodnutí záleží a čas rychle běží.

Základna je taktická hra určená pro dva hráče starší osmi let. První velí průzkumníkům, kteří tu měli vyzvednout zapomenuté vzorky. Druhý řídí mysl mutantů, kteří se pokouší uniknout na svobodu. Cíl mají všichni stejný – zachránit se před explozí. K tomu je zapotřebí co nejdříve poskládat vhodnou cestu napříč celým herním polem. V každém svém tahu máte tři akce, které můžete volně kombinovat. Musíte se přitom, pokud možno, vyhnout kamenům spoluhráče, které vás vrací na začátek. Chytře potřebujete využít i bonusové žetony, které vám umožní získat výhodu v podobě rychlejšího postupu pro vás, nebo zpoždění výbuchu, z čehož však profituje i váš protihráč. Vždy se vyplatí promýšlet několik tahů dopředu. Strhující hra s jednoduchými pravidly vás dostane příběhem i řadou prvků, které vás udrží ve střehu. Jedno kolo vám zabere zhruba dvacet minut. Novinku pořídíte například na mojedino.cz, kde stojí 499 Kč.

Za záhadami a zločiny do hotelu, na ostrov i do žaláře

Milovníky propracovaných herních konceptů zcela jistě nadchne série kooperativních Adventure games, která má dobrodružství už v samotném názvu. Princip vychází ze starých počítačových adventur, kdy objevujete a prozkoumáváte místnosti, kombinujete předměty, hledáte stopy a logickými kroky se dobíráte ke splnění vaší společné i osobní mise.

Nejnovější z nich je Grand hotel Abaddon. Zavede vás na místo, kde se dějí podivné věci. Možná za tajemnými incidenty stojí duchové. Možná existuje racionálnější vysvětlení. Jak se vše vyvine, záleží pouze na vás. Ve hře se převtělíte do jedné či více postav, které k hotelu váže historie předků. Aktivně tak tvoříte a prožíváte napínavý příběh o třech kapitolách, z nichž každá zabere zhruba devadesát minut. Můžete je odehrát najednou, nebo na pokračování.

Pokud si koncept Adventure games oblíbíte, v dalších hrách z této série dostanete šanci uniknout ze Žaláře, přijít na kloub záhadným událostem a zločinům na Sopečném ostrově nebo odhalit tajemství biotechnologické společnosti Monochrome a.s. V každém případě prověříte svou paměť, dedukci, kombinační schopnosti i to, jak umíte spolupracovat. Díky pestrým možnostem scénáře si hry můžete zahrát opakovaně, pokaždé s jiným průběhem. Určené jsou pro jednoho až čtyři hráče, ve většině případů starší dvanácti let. Cena každé z těchto her je 469 Kč a snadno je zakoupíte na mojedino.cz.

Více informací o hrách i mnoho další inspirace najdete na mojedino.cz.

Fotogalerie